Annons
Nyheter
Nytt år - nytt jobb. Patrik Elofsson. Så heter den nya lagerchefen på Ikea i Älmhult.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2006
Automatlager. Vid Ikeas södra centrallager finns automatlagret. Det används allt mer och enligt Patrik Elofsson har man under de senaste åren lärt sig att använda det på rätt sätt. Foto: Daniel Rydström
Automatlager. Vid Ikeas södra centrallager finns automatlagret. Det används allt mer och enligt Patrik Elofsson har man under de senaste åren lärt sig att använda det på rätt sätt. Foto: Daniel RydströmFoto: 

500 anställda. 800 000 kubikmeter hyllor, sängar och stolar. 40 000 lastbilar varje år. Patrik Elofsson har en del att hålla reda på som ny chef vid Ikeas jättelika lager i Älmhult. Strax innan årsskiftet flyttade tidigare lagerchefen Martin Sebek till Kalifornien för nya utmaningar inom Ikea. Hans efterträdare blir alltså Patrik Elofsson, 40-årig Älmhultsbo.

- Som chef är jag ansvarig för distributionen i norra Europa. Det handlar främst om de nordiska länderna, men även Ikeas varuhus i Östeuropa.

Annons

Började på Ikea 1991

Patrik är född och uppvuxen i Älmhult. Bortsett från en utflykt till Alvesta för elitseriespel i volleyboll har han varit hemstaden trogen sedan dess. Efter studier började han sin karriär på Ikea 1991. Han läste till civilekonom och fick jobb inom transport och planering. Men han har också arbetat på Ikea of Sweden.

- Tiden där var viktig. Där fick jag en bra bild av hur Ikea fungerar. Genom det kan jag beskriva samband på ett enkelt sätt.

Sedan 2002 har han varit ställföreträdande chef för lagret i Älmhult bakom Martin Sebek. Efternamnet Elofsson klingar säkert bekant för de som har koll på sin Ikeahistoria. Patriks pappa Bruno jobbade åt Kamprad i 40 år och under många av dessa år var han just lagerchef. Han var en av 30 anställda på lagret 1963 och på den tiden hade Ikea prylar i varenda skrymsle i Älmhult. Patrik är dock inte speciellt intresserad av att tala om kopplingen mellan honom och pappa Bruno.

- Nej. Visst har man säkert vissa grundvärderingar från sina föräldrar, men min inställning är att var och en skapar sin egen karriär. Alla människor kan göra ett val och dessutom är det bättre att titta framåt.

Hans första dag som chef

På pappret är dagens datum Patriks första dag som chef. Men han har redan funderat mycket över framtida utmaningar. I Älmhult hanteras varje år 800 000

kubikmeter Ikeaprylar. Det betyder ungefär 40 000 lastbilar fyllda med varor. Lagret är i gång sju dagar i veckan bortsett från högtider som jul, nyår och midsommar.

- Vårt huvuduppdrag är att få grejerna att röra sig. Att förbättra samarbetet med varuhusen är en nyckel inför framtiden. Det handlar om att lösa växlingarna på bästa sätt. Det är precis som i ett stafettlopp. Det är inte alltid de som har de fyra snabbaste löparna som vinner, utan de som lyckas bäst med växlingarna.

Patrik betonar också motivation bland de anställda. Truckförarna på lagret ska känna sig delaktiga.

Annons

- Alla ska tänka på kunden. Om man tycker det känns långt iväg gäller det att se till sig själva. Hade man själv till exempel accepterat en skadad vara eller att en vara inte finns på plats? Vi flyttar grejer som kan vara en dröm för kunden som precis skaffat sitt första hus.

Mycket har hänt sedan Elofsson den äldre var lagerchef i Älmhult. Sonen Patrik har helt andra utmaningar än vad pappa Bruno hade. Men det finns också likheter. Även om det skiljer mycket i storleken på lagrens volymer växer de ständigt. Ikea öppnar nya varuhus och det betyder större flöde. Just nu är nya Ikea på gång i Kalmar, Haparanda och Karlstad.

- Det gäller att hitta smartare lösningar. Det kan till exempel handla om att köra kortare sträckor internt. Pallarna ska röra sig. Därför kan rubriken inte bli 50 nya Ikeajobb i Älmhult. Vi rekryterar nytt folk efterhand. Under hösten har vi nog tillsvidareanställt mellan 15 och 20 personer.

Ny lagerbyggnad

Ikea har nyligen beslutat sig för att ta över Maersk lager i Torsvik utanför Jönköping. Från april nästa år ska man driva det lagret helt på egen hand. Just Jönköping är nordens bästa plats för ett lager enligt Patrik.

- Men samtidigt når vi också de flesta varuhus över natten även från Älmhult.

Under hösten har det också diskuterats om en ny lagerbyggnad. Enligt tidigare uppgifter ska den placeras i Torsvik eller i Älmhult. En utredning som ska precisera kostnader och annat genomförs för tillfället. Enligt Patrik kan den vara klar under våren.

- Läget är inte riktigt lika akut som det var tidigare. Vi har lyckats få till ett lägre lager än vad vi trodde. Men förr eller senare behövs en expansion när det gäller lagerkapacitet. Det gäller att titta på alternativa lösningar och att fortsätta vara duktiga.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons