Annons
Nyheter

Påven ber för "älskad" Benedictus

Vatikanen • Publicerad 1 januari 2023
Påve Franciskus i Peterskyrkan.
Påve Franciskus i Peterskyrkan.Foto: Andrew Medichini/AP7TT

Påve Franciskus bad för sin företrädare när han dagen efter ex-påven Benedictus bortgång ledde en mässa i Peterskyrkan på söndagen.

– I dag överlämnar vi den älskade påve emeritus Benedictus XVI till den allra heligaste modern (Jungfru Maria), så att hon kan följa honom på färden från denna värld till Gud.

Annons

Från och med måndag kommer ex-påvens kista att finnas i den enorma kyrkan och tusentals troende katoliker väntas ta sig dit under de tre dagar som kvarlevorna visas upp för allmänheten. På torsdag leder sedan Franciskus en begravningsmässa på Petersplatsen – en enkel ceremoni i enlighet med ex-påvens önskemål.

Benedictus ledde den katolska kyrkan i åtta år innan han 2013 chockade världen med sitt beslut att på grund av sviktande fysisk och mental hälsa gå i pension. Något liknande hade inte hänt på 600 år. Han avled i lördags, 95 år gammal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons