Annons
Nyheter

Påven vädjar om fred i Ukraina

Påven berörde i sitt traditionella påskdagstal både det ukrainska och det ryska folket.
– Hjälp det älskade ukrainska folket på deras väg mot fred, och sprid påskens ljus över Rysslands folk, bad han.
Vatikanen • Publicerad 9 april 2023
Påve Franciskus talar från Peterskyrkans balkong i Vatikanen.
Påve Franciskus talar från Peterskyrkans balkong i Vatikanen.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

På söndagen höll påve Franciskus sitt påskdagstal "Urbi et Orbi" ("Till staden och världen") från Peterskyrkans balkong i Vatikanen.

Den 86-årige påven höll sitt påskdagstal inför cirka 100 000 människor som samlats på Petersplatsen i Rom.

Annons

Franciskus uppmanade i talet till fred i Ukraina och bad för krigets offer:

– Trösta de skadade och alla dem som har förlorat sina närmaste på grund av kriget, och låt krigsfångar återvända välbehållna till sina familjer, sade påven.

Påven har tidigare kritiserats av Ukraina för att inte tillräckligt tydligt ha tagit avstånd från Rysslands krig i Ukraina.

Påven hyllade också länder som välkomnar flyktingar och uppmanade israeler och palestinier att skapa ett "klimat präglat av tillit".

Påve Franciskus har haft tilltagande hälsoproblem den senaste tiden och tillbringade månadsskiftet på sjukhus med luftrörskatarr. På påskaftonens kväll var han dock tillbaka i rampljuset då han höll i påskvakan i Peterskyrkan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons