Annons
Nyheter

Pedofiler kan se kemisk kastrering som positivt

Kristdemokraterna vill att sexualbrottslingar ska kunna kastreras kemiskt innan frigivning. Även SD och Moderaterna har tidigare kommit med liknande förslag.
Brott • Publicerad 5 juli 2022
Läkemedel mot prostatacancer används för att slå ut sexlusten hos pedofiler. Arkivbild.
Läkemedel mot prostatacancer används för att slå ut sexlusten hos pedofiler. Arkivbild.Foto: Pernilla Wahlman/TT

Kemisk kastrering har debatterats flitigt efter Kristdemokraternas förslag att våldtäktsmän och personer som begår sexualbrott mot barn ska kunna kastreras kemiskt innan de friges. Även Moderaterna har föreslagit kemisk kastrering av "pedofiler och andra sexualbrottslingar".

– Benämningen "kemisk kastrering" är väldigt olycklig. Det för tankarna till ett kirurgiskt ingrepp, vilket det inte är, säger Christoffer Rahm, chefsöverläkare i psykiatri vid Psykiatri södra Stockholm och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

Skrämmer patienterna

Annons

Ett tänkbart alternativ vore att kalla det för sexdriftssänkande i stället. Internationellt kallad det ibland för TLM, testosterons lowering medication.

– Det har varit en debatt om namnet ett tag, vissa läkare menar att kemisk kastrering skrämmer patienterna, medan patienterna säger "nej behåll det, då vet vi vad de pratar om i alla fall".

Christoffer Rahm har lett arbetet med studien Priotab där man testat läkemedlet degarelix på män som sökt hjälp för pedofili. Degarelix är godkänt för behandling av prostatacancer. Den ges som en injektion i underhudsfettet på magen och påverkar nivåerna av det manliga könshormonet testosteron.

– Det är ofta en bra behandling om den ges på rätt sätt, vilket inkluderar att man ger den i samförstånd med patienten tillsammans med psykosocialt stöd och noga utvärderar effekter och biverkningar, säger Christoffer Rahm.

Blir lugnare

Injektionen behöver göras om var tredje månad.

– Det sänker sedan testosteronet till en nivå som motsvarar kastration inom något dygn, säger Christoffer Rahm.

Sexlusten dämpas då kraftigt. Studien visar också att männen kände sig mindre sexuellt upptagna av barn och att de kände sig lugnare.

– Slutar man ta injektioner var tredje månad kommer kroppen så småningom att bryta ner läkemedlet. Då försvinner även effekten.

En kemisk kastrering tar alltså inte bort sexlusten för gott, utan bara så länge behandlingen pågår.

Kan få bröst

– Många av dem som fick behandlingen uppgav själva att de ville fortsätta med den när studien var slut. De upplevde behandlingen som gynnsam, säger Christoffer Rahm.

Annons

Man såg att läkemedlet hade en god effekt på gruppnivå.

– Men allra störst var effekten på högriskpatienterna.

Biverkningarna var små. Ofta rörde det sig om smärta vid injektionsstället.

– Behandlas man länge kan man drabbas av bland annat av bröstförstoring och diabetes. Därför är det viktigt att behandlingen sker balanserat och noggrant.

Christoffer Rahm berättar att man för närvarande utvärderar en psykoterapeutisk internetterapi av män med pedofili. Rekryteringen av deltagarna har skett på darknet, där delning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn är vanligt. Resultatet blir klart senare i sommar.

– Det pågår också försök med andra läkemedel och vissa av dem är i tablettform.

Fakta: Pedofili

Pedofili innebär återkommande sexuellt upphetsande fantasier under mer än ett halvår om förpubertala barn yngre än tretton år.

Sexuella övergrepp drabbar ungefär var tionde flicka och var tjugonde pojke.

Cirka 5 procent av befolkningen, både män och kvinnor, har sexuella fantasier om barn. Största gruppen förövare är män med pedofili.

I studien Priotab har män med pedofil störning fått ett testosterondämpande läkemedel som används vid prostatacancer.

Andra behandlingar är till exempel antidepressiv medicin, som har minskad sexlust som biverkan.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) används också vid sexuella avvikelser, till exempel hypersexualitet.

Preventell är en nationell hjälplinje för den som upplever att man tappat kontrollen över sin sexualitet. Den nås på 020-66 77 88.

Källor: Karolinska institutet, Forskning & Framsteg

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons