GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pehrson: Jag vill bli så känd som möjligt

Med fem månader kvar till valet och motvind i opinionen ger sig Liberalernas nya partiledare ut på en Sverigeturné för att fiska röster. Strategin: Synas så mycket som möjligt.
Politik • Publicerad 19 april 2022
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) talar i centrala Göteborg.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) talar i centrala Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT
Besöket i Göteborg är det första stoppet på en Sverigeturné. Pehrson ska även besöka bland annat Malmö, Landskrona, Kristianstad, Halmstad och Alingsås.
Besöket i Göteborg är det första stoppet på en Sverigeturné. Pehrson ska även besöka bland annat Malmö, Landskrona, Kristianstad, Halmstad och Alingsås.Foto: Adam Ihse/TT

Johan Pehrson håller megafonen för långt ner, men är ett huvud längre än alla andra och hörs ändå. Han befinner sig på Kungsportsplatsen i Göteborg för att möta väljare och talar om partiets kärnfrågor: skolan och Nato, men också om kriget i Ukraina och de upplopp som skett på flera platser i Sverige under påskhelgen.

– Man känner en stor sorg över att polisen möter en sådan fruktansvärd verklighet. Man måste fundera dels på om polisen var för underbemannad, men också vilka verktyg polisen har för att upplösa våldsamma upplopp, säger Johan Pehrson.

Sverigeturné väntar

Besöket i Göteborg är det första stoppet på den första kampanjturnén för den nya partiledaren.

– Jag vill bli så känd som möjligt för jag tror att det finns en stor efterfrågan på den liberalism som vi företräder hos folk, och då är det jag som ledare för vårt parti som ska kanalisera det, säger han.

Enligt en mätning som Kantar Sifo gjorde den 9 april för Ekot fick Liberalerna 2,3 procent av väljarstödet – och hamnar under riksdagsspärren. Pehrson menar att det beror på att Liberalernas budskap kommit i skymundan medan fokus legat på diskussionerna om vilka partier man ska samarbeta med.

Strategin: "Energiskt resande"

– Vi gick till val på en ny borgerlig regering, så uppfattade de flesta det. Jag vill dock understryka att Jan Björklund var tydlig med att man var tvungen att se på hur valresultatet verkligen föll ut. Men många blev besvikna när vi efter 134 dagar släppte fram en Socialdemokratisk regering, säger han

– Nu har vi gett ett annat besked, att nu går vi till val och är beredda att samtala med både V och SD, med alla partier i Sveriges riksdag.

TT: Hur ska du lyckas vända opinionsläget för L på fem månader?

– Genom ett energiskt resande i landet. Jag ska berätta att det är jag som är Johan Pehrson, jag har över 20 års erfarenhet av politiskt arbete i Sveriges riksdag. Och där ska jag leverera när det handlar om skolan, om integrationen och om klimatet, säger Johan Pehrson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.