Annons
Nyheter

Pehrson: V har tappat det och sprider skräck

Liberalerna vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska. Det ska Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker ha sagt i ett tal, enligt .
Uttalandet väcker starka reaktioner.
Politik • Publicerad 8 september 2022
Linda Westerlund Snecker (V) anklagar L för att vilja tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska. Arkivbild,
Linda Westerlund Snecker (V) anklagar L för att vilja tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska. Arkivbild,Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på Twitter :

"V har tappat det och sprider skräck. Spelar separatister i händerna. Oerhört allvarligt. Språket är helt avgörande för att fler ska kunna växa upp till självständiga vuxna människor."

Annons

Linda Westerlund Snecker ska ha gjort sitt uttalande för några veckor sedan inför boende i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Bakgrunden är ett förslag från L om så kallad förskoleplikt. Tvååringar som bedöms ligga efter med svenskan ska fångas upp i de kontroller som BVC gör och erbjudas avgiftsfri språkförskola.

Vantolkning

Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, anser att L-förslaget vantolkats. Det handlar inte om att någon vill tvångsomhänderta barn för att de inte pratar perfekt svenska. Som ett sista steg kan dock en orosanmälan göras, om föräldrarna motsätter sig förskola för barnet.

Han oroar sig för att Linda Westerlund Sneckers påhopp kan öka misstron.

– Tyvärr underblåser det bara den oro och misstro gentemot myndigheter som redan finns i utsatta områden gentemot socialtjänsten och andra myndigheter, säger han till Aftonbladet.

Allt ont

Linda Westerlund Snecker ska i sitt tal ha tagit upp exempel på saker som hon ser som en fruktansvärd rasism i årets valrörelse och ska ha sagt att flera partier vill beskylla islam för allt ont i samhället.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver hon, via partiets presstjänst:

"”Liberalerna har föreslagit obligatoriskt språktest av tvååringar och kopplat till det har de öppnat för att tvångsomhänderta barn. Det är en signalpolitik som ständigt målar ut vissa grupper av människor som problem, istället för att försöka lösa samhällsproblemen. Det tycker jag är viktigt att peka på.”

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons