Annons
Nyheter

Pensionärer tvingas lämna Wilhelmshill

Pensionärsföreningarna slängs ut från sitt hus vid Evedals badplats. Orsaken är att Omsorgsförvaltningen väljer att lägga hyreskostnaderna på ett dyrare Pensionärernas hus.
Besvikelsen är stor över att tvingas stänga sommarverksamheten efter 35 år.
Växjö • Publicerad 23 april 2019
Besvikelsen är stor sedan beskedet att pensionärsföreningarna inte får ha kvar sitt Wilhemshill. Stig Hagehed och Nils Erik Carlström, i Wilhelmshillskommittén, efterlyser nu klara besked från kommunen.
Besvikelsen är stor sedan beskedet att pensionärsföreningarna inte får ha kvar sitt Wilhemshill. Stig Hagehed och Nils Erik Carlström, i Wilhelmshillskommittén, efterlyser nu klara besked från kommunen.Foto: Lena Gunnarsson

Pensionärernas Hus på Öster ska rivas. Omsorgsförvaltningen har bedömt Hofs Park, där det ska byggas 200 bostäder för seniorer, vara ett lämpligt ställe för ett nytt Pensionärernas Hus. Men hyran blir betydligt högre. Då drabbas verksamheten på Wilhelmshill.

– Idag lägger vi verksamhetsbidrag för pensionärsorganisationerna på både Pensionärernas hus och Wilhelmshill. Istället vill vi lägga allt på ett ställe för att det ska bli tillräckligt stor lokalyta i Hofs park, förklarar Ewa Ekman, chef för Omsorgsförvaltningen.

Annons

Hon berättar att verksamhetsbidraget för pensionärerna på Wilhemlmshill är på 200 000. Det går i hyra till det kommunala fastighetsbolaget Vöfab. Pensionärsföreningarna nyttjar huset mot att man sköter det. Elkostnaden på 40 000 kommer från kultur- och fritidsnämndens budget.

– Vi försöker hitta ett nytt upplägg för Wilhelmshill, men får vi inte tillskott av pengar blir det svårt att fortsätta som idag, förklarar Ewa Ekman.

Det nya Pensionärernas hus beräknas, enligt Ewa Ekman, kosta 550 000 kronor i hyra. Då blir man ändå tvungna att hyra in sig i en extern lokal för vissa verksamheter.

– Jag förstår att man kan känna en viss oro och besvikelse när det blir förändringar men man måste komma ihåg att Pensionärerna hus är en ny och jättefin lokal som ligger centralt. Vi vill satsa på det i första hand. Det är en rejäl satsning.

Vad som händer med Wilhelmshill i framtiden är oklart.

– Ingången har varit att fler ska ha tillgång till Wilhelmshill, pensionärsföreningarna men också andra. Vi vill hitta en lösning som är bra för många, säger Ewa Ekman.

Stig Hagehed, ledamot i Wilhelmshillskommittén, lägger ett par hundra arbetstimmar varje säsong på att hålla i ordning den gamla villan vid Evedals badplats. Pensionärsföreningarna PRO och SPF har disponerat huset sedan mitten av 1980-talet.
Stig Hagehed, ledamot i Wilhelmshillskommittén, lägger ett par hundra arbetstimmar varje säsong på att hålla i ordning den gamla villan vid Evedals badplats. Pensionärsföreningarna PRO och SPF har disponerat huset sedan mitten av 1980-talet.Foto: Lena Gunnarsson

Den gamla grosshandlarvillan Wilhelmshill donerades till Växjö stad 1896 och enligt gåvobrevet ska den användas till allmännyttig verksamhet för att ”bereda stadsborna trefnad”.

79-årige Stig Hagehed är av ledamöterna i Wilhelmshillskommittén. Han lägger ett par hundra arbetstimmar varje säsong på att hålla i ordning vid den 120 år gamla villan vid Evedals badplats. Det är trädgårdsarbete, fixa med bryggorna och boka alla uthyrningar till födelsedagar, bröllop och andra tillställningar och sammankomster. Och att vara på plats under sina värdveckor i maj–augusti då huset är öppet kl 13–18.

Han berättar att säsongens bokningar var i stort sett var klara när han fick veta att kommunen bestämt att pensionärsföreningarna PRO och SPF, som disponerat villan sedan mitten av 1980-talet, kommer att slängas ut.

– Nä, nu låser vi dörren och skiter i det. Man blir rätt förbannad, berättar han om sin första reaktion.

Annons

– Det känns otacksamt efter allt arbete vi gör ideellt.

Att kommunen satsar på nybyggda lokaler för Pensionärernas hus är inget han känner någon glädje över. Det är verksamheten här, ute på Evedal, han värnar. Han är fortfarande arg och besviken men har bestämt sig för att fullfölja sina åtaganden. Hyreskontraktet för Wilhelmshill gäller till 2021.

Stig Hagehed och Nils Erik Carlström, vice ordförande i Wilhelmshillskommittén och kommunpolitiker för Liberalerna, undrar nu vad det finns för planer för Wilhelmshill.

Efter kommunens möten med pensionärsföreningarna har det cirkulerat motstridiga uppgifter. Nils Erik Carlström efterlyser klara besked.

– Vi får så olika signaler. Vad är det som gäller? Är politikerna inblandade eller bara tjänstemännen?

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons