Annons
Nyheter

Pentagon: Läcka allvarlig säkerhetsrisk

De hemligstämplade dokument som uppges ha läckt från amerikanska säkerhetskällor innebär ett hot mot USA:s nationella säkerhet, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.
USA • Publicerad 10 april 2023
En del uppgifter i dokumenten är manipulerade, enligt Pentagon. Till exempel uppgifterna om att Ukrainas förluster i kriget skulle vara större än Rysslands. Arkivbild.
En del uppgifter i dokumenten är manipulerade, enligt Pentagon. Till exempel uppgifterna om att Ukrainas förluster i kriget skulle vara större än Rysslands. Arkivbild.Foto: Kateryna Klochko/AP/TT

– Avslöjandet av känsligt sekretessbelagt material kan få enorma konsekvenser, inte bara för vår nationella säkerhet, det kan även kosta människor livet, säger Chris Meagher, rådgivare till USA:s försvarsminister Lloyd Austin, på en pressträff.

Materialet innehåller information om den ryska krigsinsatsen i Ukraina – men även USA:s analyser av sina allierade och hur stödet till Ukraina ser ut.

Annons

Att de avfotograferade dokumenten cirkulerar på nätet innebär "en väldigt allvarlig risk för den nationella säkerheten", säger Meagher, som också oroar sig för följderna av desinformation.

– Vi utreder fortfarande hur detta kunde hända och hur omfattande det är. Vi undersöker närmare hur den här informationen sprids och till vem, säger han.

Informationen började dyka upp online i början av mars. Det dröjde till den 6 april – samma tag som The New York Times först skrev om läckan – innan Austin informerades, enligt Meagher.

President Joe Biden informerades någon gång "förra veckan", enligt Vita huset.

Pentagon utreder dokumentens äkthet. Men Meagher konstaterar att de påminner i sitt format om de handlingar som dagligen används för att uppdatera det amerikanska ledarskapet på bland annat Ukraina och Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons