Annons
Nyheter

Perus oppositionsledare släppt ännu en gång

Perus oppositionsledare Keiko Fujimori har släppts, efter att ha suttit inlåst i ett kvinnofängelse i tre månader misstänkt för korruption.
Peru • Publicerad 5 maj 2020
Keiko Fujimori vinkar när hon lämnar fängelset i Perus huvudstad Lima.
Keiko Fujimori vinkar när hon lämnar fängelset i Perus huvudstad Lima.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Fujimori skulle ha suttit frihetsberövad i totalt 15 månader i väntan på rättegång, men släpptes mot en borgenssumma på motsvarande drygt 200 000 kronor efter att ha uttryckt farhågor om att smittas av covid-19 i fängelset.

– Keiko kommer att fortsätta att delta i utredningen. Hon om någon vill att det här ska klaras upp, sade hennes advokat Guilliana Loza i helgen.

Annons

Fujimori är dotter till landets förre president Alberto Fujimori, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för att beordrat två massmord 1991 och 1992.

Hon har varit en mycket populär politiker i Peru, men står nu anklagad för inblandning i den enorma latinamerikanska korruptionsskandalen kring byggjätten Odebrecht. Enligt åklagaren ska Fujimori olovligen ha tagit emot runt 12 miljoner kronor i kampanjstöd från Odebrecht under sin misslyckade presidentvalskampanj 2011.

Fujimori har tidigare suttit frihetsberövad i 13 månader på grund av misstankarna, men släpptes efter beslut av konstitutionsdomstolen i november. I januari låstes hon in igen och det beslutades att hon skulle sitta frihetsberövad i ytterligare 15 månader.

Åklagaren i målet kommer att överklaga frisläppandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons