Annons
Nyheter

Pigga seniorer håller i gång med gymnastik

Nu är seniorgymnastiken i Alvesta kommun i gång igen efter juluppehållet. Skillnaden den här terminen är att pensionärerna måste betala för gymnastiken själva. Men inte stoppar det 92-åriga Anna Johnsson från Moheda.
- Man får unna sig det även om det kostar, säger hon med ett leende.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2006
Sträck! Henning Johansson har gympat i 25 år. I år fyller han 92 och tycker fortfarande att det är roligt och viktigt att hålla i gång. Foto: Urban Nilsson
Sträck! Henning Johansson har gympat i 25 år. I år fyller han 92 och tycker fortfarande att det är roligt och viktigt att hålla i gång. Foto: Urban NilssonFoto: 
Unnar sig. Spänstiga 92-åringen Anna Johnsson från Moheda måste nu betala för att gå på gymnastik. - Det får man unna sig, säger hon. Foto: Urban Nilsson
Unnar sig. Spänstiga 92-åringen Anna Johnsson från Moheda måste nu betala för att gå på gymnastik. - Det får man unna sig, säger hon. Foto: Urban NilssonFoto: 

Korpen har tagit över seniorgymnastiken då kommunen inte längre ville stå för kostnaden. Nu måste pensionärerna betala själva, 250 kronor per termin.

I förra veckan påbörjades vårterminen på fem olika platser i

Annons

Alvesta kommun.

Mer än hälften av de tidigare gymnastiska pensionärerna i Moheda valde att stanna hemma i stället för att gå på gymnastiken i församlingshemmet.

Äldst i gänget

Denna tisdagseftermiddag har 16 pensionärer hittat dit. Anna Johnsson, 92 år, är en av dem. Hon är äldst i gänget och har gått på seniorgymnastiken sedan starten för 30 år sedan.

- Om jag inte hade gått på gymnastiken skulle jag inte vara 92 år, säger hon. Det håller i gång en. Vi har så roligt. Jag brukar gå varje vecka om det inte kommer något annat i vägen.

- Är det något man inte klarar så är det bara att sätta sig ner på en stol så länge, säger Anna Johnsson.

Men nog klarar hon alla rörelser galant, Anna verkar vara smidigare i kroppen än en katt.

Ensam herre på täppan

Henning Johansson är den enda herren i sällskapet. Men det gör inget tycker han.

- Jag känner mig som en tupp i en stor hönsagård! Det är nyttigt och roligt med gympa, jag har varit med i 25 år, berättar han.

Annons

Nog är gymnastiken viktig för pensionärerna, naturligtvis för att röra på kroppen, men även rent socialt.

- Visst är det negativt att vi måste betala för gymnastiken, men det är en viktig social bit när man är ensam. Det är något man ser fram emot, säger Lilly Eklund.

- Får vi bara behålla ledaren så är vi glada, säger Inga-Britt Karlsson som varit med i sju, åtta år.

Ledaren heter Irene Sporäng och har varit så i tio år. Hon

säger att gymnastiken inte förändras någonting förutom att man måste betala.

Elvis och Skogman

Irene ställer bandspelaren på en stol i mitten och ur den strömmar tonerna till "Upp och pröva dina vingar". Det viftas med

armar och ben och alla går runt i en ring. Gamla Elvislåtar blandas med Thore Skogman och man niger och så kommer dansstegen. Irma Svensson har vattenflaskan med sig och passar på att dricka mellan varven.

- Nu kickar vi! ropar Irene Sporäng.

Dags igen om en vecka

Annons

Sedan är det boxning som gäller och lite joggning. Därefter pustas det och de spänstiga pensionärerna sätter sig på varsin stol och tränar magen. Allra sist kommer det som lockar till mest skratt, bollövningen. Röda mjuka bollar kastas hej vilt där man sitter mittemot varandra.

En timmes gymnastik går snabbt. Men om en vecka är det dags igen.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons