Annons
Nyheter

Plan för stärkt djurskydd inom EU

Avsikten är bland annat att utvidga djurskyddet inom EU. Djurens välfärd ska alltid finnas med inom relevanta områden som jordbruk, miljö, forskning och handel.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2006
Minska lidandet. Inom forskningen vill EU minimiera antalet djurförsök och det lidande djuren utsätts för.Foto: PRB
Minska lidandet. Inom forskningen vill EU minimiera antalet djurförsök och det lidande djuren utsätts för.Foto: PRBFoto: 

EU-kommissionen har lagt fram en handlingsplan för EU:s arbete med djurskydd de närmaste fem åren.

Åtgärderna i handlingsplanen är indelade i fem områden:

Annons

- uppgraderade miniminormer.

- forskning om djurskydd och alternativ till djurtester.

- standardiserade indikatorer för djurs välbefinnade.

- information till djurhållare och konsumenter.

- internationellt arbete för ett stärkt djurskydd.

Kommissionen anser att konsumenterna genom sina val av varor spelar en viktig roll för att förbättra djurskyddet. Men det handlar inte bara om att höja medvetenheten om djurskyddsfrågorna. Kommissionen föreslår också ett nytt märkningssystem för att ge konsumenterna förutsättningar att göra mer medvetna val.

Genom nya metoder för att mäta graden av djurskyddet skulle man också kunna klassificera produkter. På så sätt skulle producenter som tillämpar ett högre djurskydd än vad EU:s minimiregler kräver, kunna använda det i marknadsföringen.

Forskningen styr

Regelverket ska vara baserat på forskningsresultat. Kommissionen funderar på att låta ett nytt EU-laboratorium samordna och sprida forskningen på djurskyddsområdet.

Samtidigt har forskningen ansvar för att mimimera antalet djurförsök och det lidande som djuren utsätts för.

Annons

Forskningen är dock inte det enda området för de nya reglerna. Där finns också allmänhetens förväntningar på god djurhållning, så kallade socioekonomiska konsekvenser och handelspolitiska aspekter.

Internationellt djurskydd

I den internationella handeln måste EU ta hänsyn till arbetet i olika samarbetsorganisationer. Förutom att försöka få ett erkännande av djurens välfärd i frihandelsorganisationen WTO, ska kommissionen arbeta för djurskydd inom Europarådet och OIE, världsorganisationen för djurhälsa.

Kommissionen vill också att EU inför djurskyddsaspekter i handelsavtalen med enskilda länder och att djurens välfärd ska vara en del i unionens stöd till utvecklingsländerna.

Kenneth Gehrman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons