Annons
Nyheter

Plan klar för skydd av skog

Runt sjöarna Bolmen, Möckeln, Åsnen och Helgasjön, de norra delarna av Alvesta och Växjö kommuner samt i Uppvidinge och Lessebo. Här finns områden med höga ekologiska värden som bör prioriteras i det fortsatta arbetet med att ge skog formellt skydd.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2006

När det nationella miljökvalitetsmålet Levande skogar ska nås har länsstyrelsen och skogsvårdsstyrelsen enats om en strategi för det formella skyddet av skog i Kronoberg. Ett 50-tal remissinstanser har nu ett par månader på sig att ge synpunkter.

Fram till 2010 ska totalt 10 600 hektar skog i länet ha fått formellt skydd i form av reservat, biotopskyddsområden eller via naturvårdsavtal. En del av den arealen är redan skyddad men för att nå målet ska ytterligare drygt 6 000 hektar avsatts till reservat och omkring 2 000 hektar i de andra skyddsformerna.

Annons

Grunden är att skydda skog med höga ekologiska värden som rymmer många viktiga miljöer för att olika insekter och växter långsiktigt ska kunna leva vidare. Skogar som anses viktigast att bevara i länet är i stor utsträckning ädellövskogar och andra lövskogar med inslag av ädellöv, en skogstyp Sverige har ett internationellt ansvar för.

Tolv så kallade värdetrakter, med hög koncentration av speciella naturvärden, har lokaliserats i länet, bland annat genom olika inventeringar.

Det handlar om lövskogar öster om Bolmen, områdena runt Möckeln, Åsnen och Helgasjön, i de norra delarna av Växjö och Alvesta kommuner, de nordvästra delarna av Markaryds kommun, Mienområdet och Siggaboda i Tingsryds kommun.

Dessutom har skogs- och myrområden väster om Bolmen och i Uppvdinge och Lessebo kommuner pekats ut. I dessa båda kommuner finns även talldominerade skogar med spår av brandpåverkan som anses särskilt värdefulla.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons