Annons
Nyheter

Planerade operationer i Norrbotten ställs in

Alla planerade operationer som upptar en vårdplats på Norrbottens största sjukhus ställs in den här veckan.
Enligt Vårdförbundet rör det sig om ett operationsstopp för hela sommaren – men det tillbakavisas av regionen.
Vård • Publicerad 14 juni 2022
Samtliga planerade operationer som kräver sjukhusvård ställs in på Sunderby sjukhus den här veckan. Arkivbild.
Samtliga planerade operationer som kräver sjukhusvård ställs in på Sunderby sjukhus den här veckan. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Det var P4 Norrbotten som var först med att rapportera att all planerad kirurgi på Sunderby sjukhus i Luleå som kräver sjukhusvård efteråt ställs in den här veckan. Akuta operationer berörs inte.

Regionen har tidigare hotats med miljonvite från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på grund av vårdplatsbristen. Enligt Vårdförbundet grundar det sig i en brist på sjuksköterskor.

Annons

– Vårdplatserna har varit ett långvarigt bekymmer. Det är klart att det hade varit önskvärt om vi hade haft fler vårdplatser att rulla på, säger regionchefsläkaren Moa Bjerner till TT.

Motstridiga besked

Enligt Vårdförbundet rör det sig om ett operationsstopp fram till första veckan i september.

"Vi har hört av läkare att det är fram till vecka 35 och det är den planerade kirurgin och cancerkirurgin", säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten, till P4 Norrbotten.

Det stämmer inte, enligt Emma Bergström Wuolo, pressansvarig vid regionen.

– Vi får ompröva detta nästa vecka. Varken vi eller Vårdförbundet vet hur det ser ut då, säger hon till Norr Media.

Andra regioner

Även Moa Bjerner säger att besluten tas vecka för vecka, men att man redan nu tittar på hur de som ska opereras längre fram i sommar ska få sin vård tillgodosedd.

– Om vi ser att det blir trångt de kommande veckorna, då riggar vi för att de ska få sin vård oavsett. Det kan vara att det utförs på sjukhus i andra regioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons