Annons
Nyheter

Plexiglas gör besök på äldreboenden möjligt

Två plexiglasskivor som bildar en skärm. Det är Falkenberg kommuns enkla lösning som gör det möjligt för boende på äldreboenden att träffa sina anhöriga, trots besöksförbud.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
Nils Oskar Svensson och hans dotter Madeleine Westerberg besöker sin fru och mamma Siv Svensson, boende på Tallgläntan i Falkenberg. Med hjälp av plexiglasväggen kan boende på Tallgläntans äldreboende och anhöriga ses igen.
Nils Oskar Svensson och hans dotter Madeleine Westerberg besöker sin fru och mamma Siv Svensson, boende på Tallgläntan i Falkenberg. Med hjälp av plexiglasväggen kan boende på Tallgläntans äldreboende och anhöriga ses igen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Jag har inte träffat henne på sex veckor. Det här kändes mycket bra", säger en nöjd Nils Oskar Svensson (th) efter att ha pratat med sin fru Siv genom plexiglasskivan utanför Tallgläntans äldreboende i Falkenberg. Med vid besöket var också dottern Madeleine Westerberg.
"Jag har inte träffat henne på sex veckor. Det här kändes mycket bra", säger en nöjd Nils Oskar Svensson (th) efter att ha pratat med sin fru Siv genom plexiglasskivan utanför Tallgläntans äldreboende i Falkenberg. Med vid besöket var också dottern Madeleine Westerberg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Det får inte blir som i de amerikanska fängelsefilmerna. Vi har försökt att göra den så nätt och fin som möjligt och i en omgivning som gör att man inte ska associera med det", säger Mattias Törngren.
"Det får inte blir som i de amerikanska fängelsefilmerna. Vi har försökt att göra den så nätt och fin som möjligt och i en omgivning som gör att man inte ska associera med det", säger Mattias Törngren.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"I ett rent smittskyddsperspektiv tycker jag det låter som en rimlig lösning", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
"I ett rent smittskyddsperspektiv tycker jag det låter som en rimlig lösning", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Ali Lorestani/TT

Nils Oskar och Siv Svensson gifte sig i Stockholm stadshus 1957. De har varit gifta i 63 år. Men när besöksförbudet på äldreboenden infördes drabbades de hårt. För Siv har flyttat in på ett boende medan Nils Oskar bor kvar hemma.

Men genom Falkenbergs nya lösning fick de chans att mötas igen.

Annons

– Jag har inte träffat henne på sex veckor. Det här kändes mycket bra, säger en nöjd Nils Oskar Svensson efter att ha pratat med sin fru genom plexiglasskivan utanför Tallgläntans äldreboende i Falkenberg.

Efterlängtat möte

Dottern Madeleine Westerberg stämmer in.

– Det var ett efterlängtat möte. Det kändes nästan som vanligt. Det här är gjort så jättebra. Och mamma blev strålande glad. Vi kommer att boka flera möten.

Mötet har gjorts möjligt genom de nya plexiglasskärmarna som nu sätts upp utomhus på Falkenbergs äldreboende. Bakom idén står Mattias Törngren, projektledaren och verksamhetsutvecklare i kommunen.

– Jag fick en idé för några veckor sedan. Det bara slog mig en dag. Jag har en egen anhörig på ett äldreboende och kände själv hur svårt det var att inte kunna ses.

Mattias Törngren förankrade projektet i kommunen och sedan fick ett lokalt företag vara med och utveckla väggarna. Varje glasvägg kostar omkring 10 000 kronor. Kommunen startade på fyra boenden veckan före valborg, men snart ska de finnas skärmar på samtliga tio äldreboenden i kommunen.

Nätt och fint

– Det får inte bli som i de amerikanska fängelsefilmerna. Vi har försökt att göra den så nätt och fin som möjligt och i en omgivning som gör att man inte ska associera med det, säger Mattias Törngren.

Idén sprider sig och Varbergs kommun är på gång att införa liknande lösningar. Också andra kommuner har hört av sig och visat intresse.

– Det kommer kanske fler. Det är en enkel idé, säger Mattias Törngren.

De anhöriga får boka möten på eftermiddagarna i halvtimmespass. Frivilliga ställer upp som mötesvärdar så arrangemanget inte ska belasta äldreboendenas personal. Mellan varje besök spritas besöksplatsen.

Generellt besöksförbud

Annons

Regeringen har sedan en månad tillbaka utfärdat ett generellt besöksförbud för äldreboenden. Men det tycks inte finnas några invändningar från Folkhälsomyndigheten.

– Besöksförbudet gäller när man besöker dem inne på boendena, som jag har tolkat det. Så när man vistas utanför är inte regelverket lika tydligt och kan man träffas utan att man riskerar att smitta varandra så har jag svårt att tro att man skulle se att det innebär något brott, säger Anders Tegnell.

Och han ser positiva sidor med lösningen.

– Det är ju viktigt för olika personer i den här gruppen att ha social kontakt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons