Annons
Nyheter

Pojkarna bakom skolattackerna är vänner

Tonårspojken som misstänks för knivdådet på en skola i Kristianstad är vän med 15-åringen som utförde en knivattack på en skola i Eslöv.
Bland annat har de delat filmer av massmord mellan varandra.
Brott • Publicerad 11 januari 2022
Polisens kriminaltekniker utanför skolan i Kristianstad.
Polisens kriminaltekniker utanför skolan i Kristianstad.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid knivdådet på NTI-gymnasiet i Kristianstad fick en tonårspojke allvarliga skador. En lärare skadades även lindrigt. Några minuter efter attacken på måndagsmorgonen greps en 16-årig pojke. Han anhölls senare under dagen misstänkt för mordförsök.

Det är inte känt om pojken erkänner eller förnekar misstankarna.

Annons

– Vi hade ett inledande förhör i går (måndag) eftermiddag. Det är precis i inledningen så jag kan inte uttala mig om vad han har sagt. Det kommer naturligtvis att bli flera förhör, säger pojkens advokat Björn Attnarsson till TT.

Delade filmer om massmord

16-åringen är vän med den 15-årige pojke som dömdes till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i augusti i fjol, skriver flera medier.

I utredningen om den skolattacken förhördes 16-åringen som vittne. I förhör berättade han att de två känt varandra i flera år och hade en "mörk humor". De kunde "skämta om saker som inte är socialt acceptabelt", till exempel nazism eller rasism.

16-åringen sade vidare i förhör att de delade filmer som folk gjort medan de begått massmord. De hade även synkat filmerna med musik.

Förtegen om koppling

Motivet till måndagens knivattack är inte känt. Polisen är förtegen om kopplingen mellan de två tonårspojkarna.

– Det enda vi bekräftar är att han är hörd av polisen i samband med Eslövsutredningen. Det som finns i den utredningen får man titta på, i övrigt säger vi inte mer för närvarande, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

TT har sökt åklagaren Pernilla Tallinger.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons