Annons
Nyheter

Polen: Folkomröstning om migrantmur föreslås

Som en del i valkampanjen vill det polska regeringspartiet folkomrösta om den nybyggda migrantmuren på gränsen till Belarus. Ett förslag som bojkottas av oppositionen.
Polen • Publicerad 14 augusti 2023
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Polens regering vill fråga väljarna om man ska riva det nyligen byggda metallstaket som blockerar migrationen från Belarus, meddelade det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) på måndagen.

Totalt vill partiet stämma av fyra frågor till invånarna i samband med parlamentsvalet den 15 oktober.

Annons

De övriga frågorna skulle handla om att vägra ta emot migranter enligt EU:s regler, att vägra privatisera statligt ägda företag och att gå med på att pensionsåldern höjs.

Folkomröstningen ses som ett viktigt inslag i regeringspartiets valkampanj som syftar till att misskreditera oppositionen och samla väljarna kring den nuvarande regeringens politik.

Metallstaketet, som byggdes klart i juni föra året, är fem och en halv meter högt och löper 186 kilometer längs Polens norra gräns till Belarus.

Belarus har tidigare anklagats av Polen och EU för att låta migranter passera genom landet för att därifrån kunna ta sig in i EU. Förra veckan meddelade försvarsminister Mariusz Blaszczak att runt 10 000 soldater kommer att befinna sig vid gränsen inom kort, vilket genomförs i "avskräckningssyfte".

Det polska parlamentet Sejms ledamöter kommer att fatta beslut om huruvida folkomröstningen ska hållas senare i veckan.

De som kritiserar folkomröstningen framhåller att den inte är obligatorisk och att väljarna kan ignorera den. Den polska oppositionen uppmanar till bojkott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons