Annons
Nyheter

Polen häktar misstänkt spion

Polen • Publicerad 4 augusti 2023
Spionringen ska ha siktat in sig på bland annat de ukrainska tågen. Arkivbild från Kievs centralstation.
Spionringen ska ha siktat in sig på bland annat de ukrainska tågen. Arkivbild från Kievs centralstation.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Polen har häktat en belarusier som misstänks för att ha varit del av ett “ryskt spionnätverk”. Den 39-årige mannen är den 16:e som grips i Polen misstänkt för att tillhöra nätverket. Bland dem finns en rysk ishockeyspelare som ska ha spelat i den högsta polska ligan och som greps i juni.

"Belarusiern Michail A deltog i spaning på militära anläggningar och hamnar", skriver Polens inrikesminister Mariusz Kaminski på X, tidigare känt som Twitter.

Annons

– Han ägnade sig också åt propagandaaktiviteter för Rysslands räkning, fortsätter Kaminski.

Den polska regeringen sade på fredagen att belarusiern kom till Polen 2021 och “upprätthöll kontakten med ryska medborgare som han träffade i S:t Petersburg och på Krim”. Mannen ska ha erkänt sig “delvis skyldig”.

Enligt regeringen ägnade sig spionnätverket åt “förberedelser för att få tåg som transporterar hjälp till Ukraina att spåra ur” och “skapa negativ opinion mot Ukraina och den polska hjälpen till Ukraina”.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons