Annons
Nyheter

Polens premiärminister: Floden Oder förgiftad

Polen/Tyskland • Publicerad 12 augusti 2022
Död fisk i floden Oder.
Död fisk i floden Oder.Foto: Patrick Pleul/dpa via AP/TT

Döda fiskar i stora mängder har flutit upp på flodkanter efter Oder som rinner utefter gränsen mellan Polen och Tyskland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki hävdade på fredagen att "enorma mängder med kemiskt avfall" troligen har dumpats i floden.

Annons

Polens regering är hårt pressad att agera i den växande naturkatastrofen och premiärminister Morawieckis utspel ses i skenet av kritiken. I ett inlägg på sociala medier kräver han att ansvariga ska ställas till svars, utan att precisera anklagelserna.

Enligt en vattenmyndighet i Polen har tio ton död fisk förts bort från flodkanter. Tyska medier har rapporterat att utsläppen kan bestå av kvicksilver, något som inte bekräftats officiellt.

Naturkatastrofen upptäcktes först nära den polska staden Olawa i slutet av juli, då både död fisk och döda bävrar hittades.

Floden mynnar ut i Östersjön vid staden Szczecin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons