Annons
Nyheter

Polis sköt varningsskott - åtalas för tjänstefel

Kronobergspolisen som sköt fem varningsskott när en klädtjuv skulle gripas har åtalats för tjänstefel. Åtalet gäller även misshandel i form av batongslag.
Nu kräver tjuven 75 000 kronor i skadestånd av polismannen för bland annat kränkning.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

Rättegången kan tidigast hållas i slutet av februari, mer än ett år efter händelsen den sjätte februari förra året. Växjö tingsrätt inväntar yttrandet från personalansvarsnämnden innan fallet avgörs.

Under rättegången skall en polis som var med när tjuvarna greps vittna om sina iakttagelser. Dessutom finns en videoinspelad rekonstruktion av händelseförloppet med de inblandade. Den åtalade polismannen nekar till brottsanklagelserna.

Annons

Fyra klädtjuvar jagades

Händelsen inträffade vid 23-tiden den aktuella kvällen då fyra klädtjuvar jagades i mycket höga hastigheter efter ett inbrott i butiken Nordlunds i Växjö. Polisbilen kördes i närmare 200 km/tim i ett par mil för att försöka hinna i kapp tjuvarna. Vid påfarten till E 4:an vid Ljungby körde tjuvarna av vägen.

Bilföraren sprang från platsen, men stannade på polismannens order. Trots det avlossade polisen varningsskott eftersom han kände sig hotad och var övertygad om att tjuven var knivbeväpnad. Tjuven stod uppe på en dikesvall drygt fem meter från polisen.

Kände sig hotad

- Jag blev rädd och hotad. Hans kroppsspråk, ihopkrupen, signalerade till mig att han skulle angripa mig vilken sekund som helst, har polismannen berättat i förhör och tillagt:

- Då drog jag mitt tjänstevapen, skrek till honom att han skall visa händerna, högt och tydligt. Han svarade inte på det och jag sköt varningsskott i dikesvallen.

Avlossade fem skott

Fem skott avlossades i rask följd. Åklagaren är övertygad om att skotten sköts i riktning mot tjuven, men polismannen hävdar att skotten sköts på betryggande avstånd vid sidan av den misstänkte.

Polismannens försvarsadvokat Sture Larsson skriver i ett nytt yttrande att "varningsskotten som avlossades för att avvärja hotet var tillåtna och försvarliga", i vart fall inte uppenbart oförsvarliga.

När tjuven slutligen greps hittades ingen kniv men senare väl en knivslida. Detta, menar advokaten, visar på möjligheten att tjuven verkligen hade en kniv vid skottlossningen, men att den kastades i väg under flykten.

Annons

"Inget försvarligt våld"

Omedelbart efter skottlossningen sprang tjuven omkring 150 meter i ett dike längs vägbanan. När han efter en ny uppmaning stannade misstänks polisen ha misshandlat honom med två batongslag.

"Det utövade våldet har med hänsyn till omständigheterna inte varit försvarligt", skriver chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för polismål i åtalet.

Polismannen har medgivit att han slog ett batongslag för att få situationen under kontroll, eller närmare bestämt för att få tjuven att släppa det han hade i händerna. Polisen uppfattade vid gripandet fortfarande situationen som hotfull.

Skadestånd för kränkning

Tjuven kräver 75 000 kronor i skadestånd, merparten för kränkning, av polismannen. Tjuvens uppfattning är att han svävade i livsfara vid skottlossningen.

Den flyende tjuven var den siste i gänget som greps, de tre andra inblandade greps under tiden av den nu åtalade polisens kollega.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons