Annons
Nyheter

Polisen: Var uppmärksam och källkritisk

Polisens höjda beredskap för ett eventuellt terrordåd i Sverige har skapat oro och ryktesspridning på internet. Polisen uppmanar nu människor att vara källkritiska till uppgifter som sprids, men att samtidigt behålla vaksamheten om man ser saker som sticker ut.
Terrorhot • Publicerad 7 november 2020
Poliser med förstärkningsvapen på Riksbron framför riksdagen på fredagen, efter att polisen beslutat om en nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens misstänkta terrordåd i Europa. Arkivbild.
Poliser med förstärkningsvapen på Riksbron framför riksdagen på fredagen, efter att polisen beslutat om en nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens misstänkta terrordåd i Europa. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani //TT

Polisen beslutade i torsdags att inleda en nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens misstänkta terrordåd i Frankrike och Österrike. Syftet är att snabbt kunna agera vid ett terrordåd i Sverige, och den höjda beredskapen ledde till ryktesspridning om förestående terrordåd på olika platser i Sverige.

– Vi såg att det var en mängd olika rykten som florerade på sociala medier, och då tycker vi att det är viktigt från Polismyndigheten att vara tydliga med att det gäller att vara källkritisk och följa information från myndigheter, som i det här fallet från polisen, säger polisens presstalesperson Jonas Beltrame-Linné.

Annons

TT: Vad har ryktena handlat om?

– De handlade väldigt mycket om var man inte skulle befinna sig. Det finns i nuläget inga sådana rekommendationer att undvika särskilda platser.

Den nationella särskilda händelsen omfattar i nuläget Nationella operativa avdelningen (Noa), region Mitt samt storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst.

Förhöjd hotnivå

Sedan i våras ligger terrorhotnivån i Sverige oförändrat på en förhöjd nivå – en trea på en femgradig skala.

TT: Varför beslutade ni om en särskild händelse nu? Det gör ni inte varje gång det inträffar terrordåd i Sveriges närhet.

– Det är en samlad bedömning så klart. Vi inom polisen genomför löpande olika typer av insatser för att förebygga och förhindra brott, nu exempelvis för att kunna samordna vårt arbete i en särskild händelse. Det är en naturlig del i vårt arbete.

Beslutet om den särskilda händelsen bygger alltså inte på någon särskild, konkret hotbild som framkommit mot Sverige, säger Jonas Beltrame-Linné .

Hur länge den särskilda händelsen ska pågå kan han dock inte säga.

TT: Förstod ni att detta kunde skapa oro hos människor?

– Sverige är en del av Europa och det är naturligt när det händer saker i Frankrike, Österrike eller andra delar av världen att vi behöver anpassa vårt arbetssätt för att kunna agera vid eventuella händelser. Självklart kan det påverka allmänheten, men om det är så att man ser fler poliser på gator och torg vill vi vara tydliga med varför man gör det.

Var uppmärksam

Annons

TT: Ska man agera annorlunda på något sätt om man bor i någon av de regioner där den särskilda händelsen pågår?

– Man kan vara uppmärksam på saker och ting. Att man rapporterar in till polisen om man ser något som gör en orolig eller något som bryter mönster. Det kan handla om övergivna väskor eller fordon som parkerats konstigt, eller personer som beter sig på ett konstigt sätt, säger Jonas Beltrame-Linné .

I torsdags beslutade regeringen att förlänga Sveriges gränskontroller fram till den 11 maj nästa år. En orsak uppgavs vara just att terrorhotet kvarstår.

Fakta: Särskild händelse

En särskild händelse inom polisen är en händelse som inte ryms inom den ordinarie polisverksamheten. Vid en särskild händelse organiserar sig polisen separat från övrig verksamhet, med en ledning och organisation som kan se olika ut beroende på händelsen.

Det kan exempelvis handla om naturkatastrofer, terrordåd och stora olyckor, men också om större demonstrationer, fotbollsmatcher med hög hotbild eller statsbesök med mera.

Vid regionala händelser är det vanligtvis regionpolischefen som beslutar om en särskild händelse, men det förekommer även särskilda händelser på nationell nivå efter beslut på Noa (nationella operativa avdelningen).

Källa: Polisen.se och Krisinformation.se.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons