Annons
Nyheter

Misstänkt man i Hagenutredningen släppt

Den man i 30-årsåldern som greps i utredningen av norska Anne-Elisabeth Hagens försvinnande har släppts.
Han är dock fortfarande misstänkt – men inte för mord.
Norge • Publicerad 9 maj 2020
Polisavspärrningar utanför Tom Hagens hus.
Polisavspärrningar utanför Tom Hagens hus.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Mannen greps i torsdags kväll, men på lördagskvällen meddelade den norska polisen att han har frigivits.

Enligt flera norska medier är mannen nu misstänkt för medhjälp till människorov – inte för att ha mördat Anne-Elisabeth Hagen.

Annons

Han uppges ha en relation till Anne-Elisabeth Hagens mordmisstänkte make Tom Hagen, samt ha kunskaper om it och kryptovalutor.

"Det har genomförts flera förhör, det sista på lördagseftermiddagen, där mannen har förklarat sig för polisen. Han har släppts eftersom polisen inte anser att det finns en risk för förstörelse av bevismaterial", skrev polisen tidigare under lördagen i ett pressmeddelande.

Ville gripa Hagen igen

Polisens förundersökningsledare ville gripa den norske miljardären Tom Hagen igen då han släpptes från häktet i Oslo i fredags eftermiddag, men fick nej av åklagare. Det rapporterar NRK.

– Det är en viktig princip att åklagarmyndigheten följer domstolens avgöranden. Då, med tanke på omständigheterna, ansåg jag att det var korrekt att inte gripa honom direkt vid frisläppandet, förklarade åklagaren Kirsti Guttormsen för det norska public service-bolaget.

Hagen har tidigare suttit häktad misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord, på sin hustru. Sedan norska HD avslagit åklagarmyndighetens överklagan av lagmansrättens (motsvarande hovrätten) beslut hämtades han under fredagen av sin advokat utanför häktet.

Hotbrev med miljonkrav

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen sedan hösten 2018. Försvinnandet klassades i flera månader som en kidnappning och enorma resurser lades på att hitta henne, men utan resultat. Tom Hagen hittade nämligen ett brev med krav på en betalning av miljontals kronor i kryptovaluta samtidigt som han upptäckte att hans fru var försvunnen, har han sagt.

De så kallade kidnapparna har också använt sig av en digital plattform för att kommunicera med polisen och familjen Hagen.

Polisen började senare utredare fallet som ett misstänkt mord.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel veckodag för gripandet av mannen i 30-årsåldern.

Fakta: Försvinnandet och utredningen

Anne-Elisabeth Hagen försvann i slutet av oktober 2018. Blodspår hittades inne i huset, buntband utanför och polisen misstänkte att hon förts bort mot sin vilja i en bil.

Förra sommaren ändrade polisen sin huvudteori från att hon blivit kidnappad till att hon dödats.

Enligt tidningen Verdens Gang riktade polisen redan då misstankarna mot maken och satte in avlyssning i Tom Hagens bostad.

Polisen ansåg att det var omöjligt att norska kriminella kunnat genomföra ett liknande brott och riktade blickarna mot kriminella miljöer utomlands. FBI i USA, brittisk och tysk polis har varit inkopplade i fallet, liksom svensk och dansk polis, skriver tidningen Dagbladet.

Platser i Danmark där källor uppgett att Anne-Elisabeth Hagen hölls har genomsökts. Norsk polis har också flera gånger varit i Sverige under ärendets gång.

Tom Hagen greps misstänkt för mord eller delaktighet i mord den 28 april, men släpptes igen den 8 maj.

Den 7 maj greps enligt tidningen Verdens Gang en man i 30-årsåldern misstänkt för att ha dödat Anne-Elisabeth Hagen eller ha varit delaktig i hennes död. Mannen släpptes den 9 maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons