Annons
Nyheter

Polisens nya grepp mot passkaoset

Polisen tar nu till nya knep för att åtgärda passproblematiken.
Samhälle • Publicerad 10 juni 2022
Den som saknar resehandling helt kommer framöver att hamna i en särskild kö till passtidsbokning. Arkivbild.
Den som saknar resehandling helt kommer framöver att hamna i en särskild kö till passtidsbokning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen erbjuder nu en slags selektiv bokning för att åtgärda de långa väntetiderna för att förnya passet. De som helt saknar resehandling får helt enkelt förtur i kön.

– Om du har en utgången handling hamnar du i en speciell kö där du ser de nysläppta tiderna före alla andra, säger Engström.

Annons

För några veckor sedan införde polisen krav på bank-id för att kunna boka passtid, vilket gör det nya selektiva systemet möjligt. Och systemet är redan i rullning.

Förkortad väntetid

Genomsnittet för väntetiderna är nu noll till tio veckor, säger Engström. Det är en stor förbättring från tidigare i vår då man kunde få vänta på sitt pass i upp till trettio veckor.

– Tyvärr har vi några polisregioner som drar ner värdet. Men i storstäderna – Stockholm, Göteborg och Malmö – finns det tider att tillgå. Det släpps tider hela tiden nu.

I polisregionerna Bergslagen och Öst är väntetiderna fortfarande långa. Men en rekrytering av personal pågår, framhåller Engström.

– Vi har tidigare omfördelat personal på kort sikt för att hjälpa situationen. Nu kommer vi anställa personal som kommer jobba med passen även i fortsättningen.

Engström säger att polisen kommer att fortsätta erbjuda ännu fler tider inom de närmsta veckorna. Polisen kommer inte hålla semesterstängt, säger han.

Ligger efter i passproduktion

Eftersom tillströmningen av de som förnyar sina pass är stor just nu kommer leverantören ligga efter i passproduktionen sommaren ut.

– Däremot är det inga problem vad gäller id-kort inom Europa. Får man bara en tid är det korta leveranstider.

Polisens passproblem har också orsakat långa telefonköer. Oroliga passkunder gör att det kan ta timmar att komma fram till polisen på telefon. Men polisen har inte ens tillgång till det system som visar var exakt ett pass befinner sig.

– Vi ska försöka avhjälpa telefonköerna genom att skapa ytterligare ett callcenter som endast har hand om passfrågorna i framtiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons