Annons
Nyheter

Polisfacket: Tillsätt kriskommission mot våldet

Fackliga Polisförbundet vill att regeringen omedelbart tillsätter en nationell kriskommission för att stoppa den våldsamma gängkriminaliteten.
– Det måste till en samling nu, helgens händelser var ytterligare ett steg mot en väg som ingen vill ha, säger förbundsordförande Katharina von Sydow till TT.
Brott • Publicerad 12 juni 2023
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Under en blodig helg i Stockholmsområdet sköts bland annat två personer, däribland en 15-årig pojke, ihjäl i Farsta i lördags.

Polisförbundet kräver en bred mobilisering i samhället för att med gemensamma krafter nu stoppa utvecklingen.

Annons

– Mina kollegor gör ett fantastiskt jobb. De griper i nära anslutning till den här typen av våldsdåd, och många är anhållna och häktade, men det hjälper ju inte, säger Katharina von Sydow.

– Tillflödet av nya kriminella måste stoppas. Då är det viktigt, att förutom alla de här repressiva åtgärderna som är nödvändiga och bra, prata förebyggande och också se till att det finns förutsättningar att ha en socialtjänst som fungerar och kan agera.

"Behöver kraftsamla"

Förbundet vill därför se en brett sammansatt nationell kriskommission för att gemensamt kraftsamla kring våldet – och skapa en handlingsplan.

– Vi har länge pratat om vikten av olika typer av förebyggande arbeten. Men någonting når inte fram så att det blir konkreta åtgärder och verktyg på riktigt, säger Katharina von Sydow.

– Vi behöver verkligen kraftsamla i hela samhället. Det räcker inte med polisen.

Polisförbundet vill att samtliga riksdagspartier ska ingå i kommissionen med målet att ta fram en blocköverskridande handlingsplan. Arbetet ska enligt förbundets plan involvera kommuner, regioner, näringsliv och civilsamhälle.

Kritisk mot partierna

Katharina von Sydow och Polisförbundet är kritiskt mot riksdagspartiernas "munhuggning och positionering" kring våldet.

– Generellt talar man om vad de andra inte har gjort. Vi kommer ingenstans den vägen. Vi behöver sitta ner tillsammans och tala om vad vi ska göra framåt, säger von Sydow och uppmanar:

– Sitt ner allihop tillsammans. Det är den samlade kunskapen som kan föra oss framåt. Inte att man försöker ta politiska poäng på att vi har en extremt allvarlig situation. Det är regeringen som kan ta initiativet, de har mandatet att samla.

TT söker justitieminister Gunnar Strömmer.

Fakta: Våldsamt dygn i Storstockholm

Flera våldsdåd har skakat Storstockholm sedan i fredags, med totalt sju skjutna personer inom loppet av ett dygn.

Vid 18-tiden på lördagen öppnade gärningsmän eld utanför tunnelbanan i Farsta centrum. Fyra personer träffades av skotten, varav en 15-årig pojke som avled på platsen. En man i 45-årsåldern skadades allvarligt och avled senare. Ytterligare en pojke i 15-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern skadades men ej livshotande.

Vid 22-tiden på fredagen larmades polisen både till Jordbro och till Solna till följd av skottlossningar. I Jordbro sköts en man i övre 20-årsåldern och i Solna sköts två män i 20-årsåldern. Ingen av personerna uppges ha fått livshotande skador.

En man anhölls misstänkt för mordförsök, men frigavs senare och är inte längre misstänkt.

I lördags kväll inträffade även en detonation i ett trapphus i ett flerfamiljshus i centrala Sundbyberg, norr om Stockholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons