Annons
Nyheter

Politiker: Utred Scandinavian Star-olycka igen

En dokumentärfilm om branden ombord på Scandinavian Star 1990 får danska politiker att vilja utreda olyckan på nytt.
Danmark • Publicerad 9 maj 2020
Färjan Scandinavian Star brann utanför Lysekil den 7 april 1990. 159 personer dog i branden när fartyget ännu var ute på Nordsjön. Arkivbild.
Färjan Scandinavian Star brann utanför Lysekil den 7 april 1990. 159 personer dog i branden när fartyget ännu var ute på Nordsjön. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT /

Sex partier i Danmark tycker att folketinget ska ta ställning till om försäkringsfrågan kan prövas igen sedan nya uppgifter framkommit. Flera av politikerna har anmält en debatt om saken i folketinget.

Dokumentärfilmen med samma namn som fartyget sändes nyligen bland annat i danska DR, norska NRK och svenska TV4. I den medverkar den norske försäkringsförmedlaren Svein Dammen som öppnar för att försäkringsbedrägeri var ett motiv till branden, som orsakade 159 personers död utanför Lysekil den 7 april 1990.

Annons

Dammen hanterade fartygets försäkring upp till en vecka före branden och säger att den då låg på 12 miljoner dollar. Men när skeppet den 30 mars såldes till ett annat bolag och sattes in på rutten mellan Oslo och Fredrikshamn hade försäkringen bytts och uppgick nu till 24 miljoner dollar.

Danska politiker hoppas nu att man kan komma närmare svaret på vad som egentligen hände olycksdagen för 30 år sedan.

– Detta är helt avgörande information som vi vill ta upp med justitiedepartementet för att höra om det är möjligt att efterpröva försäkringsfrågan, säger Peter Skaarup ifrån Dansk Folkeparti, till NTB.

Fakta: Scandinavian Star-katastrofen

Färjan var på väg från Oslo till danska Fredrikshamn när den började brinna i Skagerak utanför Lysekil natten till den 7 april 1990 och 159 människor omkom, de flesta norska medborgare.

Branden har utretts i flera omgångar av norsk polis. Eftersom färjan var danskägd ägde rättegången rum i Köpenhamn.

1993 dömdes förre vd:n för rederiet, Ole B Hansen, kaptenen Hugo Larsen och skeppsredaren Henrik Johansen i danska Högsta domstolen till sex månaders fängelse vardera för åsidosättande av säkerheten. Hansen undkom dock sitt straff eftersom han tog sig till Spanien och inte hann gripas i tid.

I efterhand har anhöriga och andra berörda gjort ett 20-tal försök att starta nya rättsprocesser mot färjans ägare och försäkringsbolag.

Den eldhärjade färjan bogserades in till Lysekil.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons