Annons
Nyheter

Porosjenko återvänder till Ukraina

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko ska återvända till sitt hemland på måndag för att ställas inför rätta för landsförräderi.
Den tidigare presidenten nekar till brott och anklagar sin efterträdare för att försöka misskreditera honom.
Ukraina • Publicerad 16 januari 2022
Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger på presskonferensen att han inte oroar sig för att gripas när han återvänder på måndag.
Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger på presskonferensen att han inte oroar sig för att gripas när han återvänder på måndag.Foto: Piotr Molecki/AP/TT

– Jag kommer att återvända till Ukraina för att kämpa för Ukraina, säger Porosjenko på en presskonferens i Polens huvudstad Warszawa på söndagen.

Ukrainska åklagare anklagar Porosjenko, en av Ukrainas rikaste affärsmän, för inblandning i försäljningen av stora mängder kol som hjälpte till att finansiera ryskstödda separatister i östra Ukraina under åren 2014–2015. Domstolen i Kiev har redan fryst Porosjenkos tillgångar som en del av utredningen.

Annons

Porosjenko insisterar på att han är oskyldig och stämplar åtalet mot honom som politiskt motiverat. Han anklagar sin efterträdare, president Volodymyr Zelenskyj, för att försöka misskreditera honom som ett sätt att flytta fokus från landets utbredda ekonomiska problem och stigande dödsfall under coronapandemin.

Trots anklagelsernas allvar ger Porosjenko ett optimistiskt intryck. På frågan om han förväntar sig att gripas när han återvänder hem svarar han:

– Definitivt inte.

Anklagelserna är de senaste i en rad anklagelser som riktats mot Porosjenko sedan han förlorade mot Zelenskyj i presidentvalet 2019, och kommer samtidigt som Ryssland har mobiliserat soldater längs den ukrainska gränsen och USA har uttryckt oro för att Rysslands president Vladimir Putin planerar att invadera landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons