Annons
Nyheter

Porrbedragare måste betala till Växjömän

Två män från Växjö kommun har tilldömts skadestånd för att ha blivit lurade av bedragare som sålt porrshower på Internet.
Fem män från Gävletrakten har lurat till sig sammanlagt flera hundra tusen
kronor av ett tjugotal män i Sverige.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006

Fem män från Gävletrakten har dömts till fängelse och skyddstillsyn för att ha lurat porrköpare att avslöja sina personliga koder till sina konton och sedan länsat dem. Totalt rör det sig om flera hundra tusen kronor. Ett tjugotal män står som målsägande i fallet.

Två av dem är boende i Växjö kommun. De har blivit tilldömda cirka 99 000 respektive 33 600 kronor i skadestånd.

Annons

Länsade kontot Verksamheten började någon gång i augusti 2005, och männen från Gävle har sedan delat på pengarna de fått in.

Bedragarna har använt en annons för porrshower via webbcamera på Internet. När någon var intresserad av att köpa tjänsten tog kunden kontakt via en chatt där betalningen diskuterades.

Skulle överföra pengar Sedan uppmanades kunden att överföra 100-200 kronor via sin Internetbank för att kunna se showen. Pengarna fördes över till ett Internetbankkonto på Föreningssparbanken hos någon av de fem männen. Då kunde kundens uppgifter läggas till hos mottagarens konto, vilket gjorde att det sedan bara fattades två koder.

För att kunna genomföra en betalning via Föreningssparbankens Internetbank måste man ha personuppgifter samt en dosa som ger personliga koder. Dessa koder fick de av kunden via chatten genom att säga att något gått snett med betalningen.

När männen fått koderna kunde de sedan länsa kundens konto.

Rosemarie Engblom

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons