Annons
Nyheter

Oro i Montenegro efter prästgripanden

Demonstranter har drabbat samman med polis i staden Niksic i Montenegro.
Oroligheterna bröt ut efter att en serbisk-ortodox biskop och sju präster gripits för att ha anordnat ett hyllningståg för kyrkofadern Basileios den store.
Paraden bröt mot coronarestriktionerna enligt myndigheterna.
Montenegro • Publicerad 13 maj 2020
Människor köar framför det serbisk-ortodoxa klostret Ostrog beläget ett par mil från Niksic.
Människor köar framför det serbisk-ortodoxa klostret Ostrog beläget ett par mil från Niksic.Foto: Risto Bozovic/AP/TT

Tusentals deltog i tisdags i den ceremoni som ledde till gripandet av de religiösa företrädarna.

Dagen därpå utbröt oroligheter i staden då hundratals invånare protesterade mot frihetsberövandena. Polisen använde tårgas och chockgranater för att skingra demonstranterna, som i sin tur kastade sten mot ordningsmakten. Minst två poliser skadades och flera demonstranter omhändertogs, uppger polisen.

Annons

Biskopen och prästerna misstänks för att ha brutit mot förbudet mot offentliga sammankomster genom att anordna tisdagens religiösa ceremoni på gatan, enligt åklagaren. De riskerar tolv års fängelse om de anses ha "brustit i att följa hälsorestriktionerna för att bekämpa ett farligt smittsamt virus", heter det i ett uttalande.

Coronarestriktionerna i Montenegro började lättas upp i veckan och nu tillåts mässor i kyrkor. Besökarna måste dock hålla fysiskt avstånd och bära munskydd.

Landet har bekräftat 324 fall av virussmittan. Nio personer har avlidit i sviterna av covid-19.

Montenegro har omkring 620 000 invånare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons