Annons
Nyheter

Nytt omstritt byte av polischef i Brasilien

Brasiliens federala polis kommer att få en ny chef för sin verksamhet i delstaten Rio de Janeiro, bekräftar Brasiliens president Jair Bolsonaro. Bytet är kontroversiellt då presidenten anklagas för att försöka blanda sig i polisens arbete, särskilt i Rio.
Brasilien • Publicerad 6 maj 2020
Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftar ett kontroversiellt byte av chefen för den federala polisens verksamhet i Rio de Janeiro. Bilden är tagen vid en Bolsonaro-vänlig demonstration i Brasília.
Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftar ett kontroversiellt byte av chefen för den federala polisens verksamhet i Rio de Janeiro. Bilden är tagen vid en Bolsonaro-vänlig demonstration i Brasília.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Beslutet om bytet har fattats av den nye högste chefen för Brasiliens federala polis, Rolando Alexandre de Souza. Han svors in i måndags i stor hast.

Bolsonaro ville först utnämna familjevännen Alexandre Ramagem som högste polischef, men utnämningen stoppades av en domare i Högsta domstolen. Brasilianska medier noterar att de Souza har nära band till Ramagem.

Annons

Högsta domstolen har tidigare godkänt att en utredning granskar presidentens påstådda politiska inblandning i den federala polisens arbete. Utredningen rör maktmissbruk, anklagelser som förts fram av förre justitieministern Sérgio Moro. Denne avgick sedan han anklagat Bolsonaro för att ha velat blanda sig i polisens arbete, främst då i Rio de Janeiro.

Det kontroversiella bytet av federala polisens chef för Rio de Janeiro lär läggas till åklagarens handlingar i utredningen om presidentens maktutövande.

Två av Bolsonaros söner, också de politiker, förekommer i två olika utredningar. Presidenten och sönerna har kallat utredningarna politiskt motiverade.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig beskrivning av den post där bytet sker, samt av presidentens relation till den högste chefen för federala polisen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons