Annons
Nyheter

Storbritanniens prins Philip död

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip har avlidit, enligt Buckingham Palace.
Storbritannien • Publicerad 9 april 2021
En hyllning till brittiske prins Philip på Piccadilly Circus i London. Prins Philip avled på fredagen, 99 år gammal.
En hyllning till brittiske prins Philip på Piccadilly Circus i London. Prins Philip avled på fredagen, 99 år gammal.Foto: Matt Dunham/AP/TT
En liten flicka tittar på alla blommor som lagt utanför Windsor Castle efter budet på fredagen att prins Philip avlidit, 99 år gammal.
En liten flicka tittar på alla blommor som lagt utanför Windsor Castle efter budet på fredagen att prins Philip avlidit, 99 år gammal.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

"Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död", skriver brittiska hovet på sin hemsida.

"Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor."

Annons

Philip, hertig av Edinburgh, lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen", skriver Buckingham Palace i uttalandet.

Ingen statsbegravning

Man meddelar också att prins Philips stoft kommer att förbli i Windsor Castle fram till begravningen, men exakt vilket datum den äger rum är inte officiellt ännu. Hans begravning blir heller inte en statsbegravning föregången av att prinsens kropp placeras på lit de parade. Enligt hovet blir begravningsarrangemanget i enlighet med traditionen och med prinsens egna önskningar.

Drottning Elizabeth kommer nu att inta en åtta dagar lång sorgeperiod, enligt brittiska medier. Under den tiden kommer hon inte att genomföra några officiella uppdrag eller åta sig några andra plikter.

Efter de åtta dagarna förväntas hela kungafamiljen sörja under ytterligare 30 dagar, under vilken drottningen kommer att genomföra uppdrag från Buckingham Palace men förmodligen inte visa sig offentligt. Alla flaggor i landet bör hissas på halv stång, förutom flaggan som syns ovanför Buckingham Palace och som symboliserar monarkin och därför alltid måste vara i topp.

Storbritannien och dess medborgare förväntas gå in i en sorgeperiod som varar fram till begravningen, antagligen runt tio dagar. Den kungliga högvakten ska under den tiden bära svarta armband kring armen på sina röda uniformer, det kommer även alla brittiska parlamentsledamöter, skriver Daily Express.

Begravningar har just nu under pandemin en maxgräns på 30 personer i Storbritannien och de som närvarar måste iaktta försiktighet och hålla avstånd.

Välgörenhet och frispråkighet

Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Annons

Premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

– Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget, säger han till BBC.

Kungen: "Stor sorg"

Prins Harry och hans hustru Meghan, som brutit med kungahuset och flyttat till USA, har publicerat ett uttalande på sin hemsida om Harrys farfar:

"Tack för din tjänstgöring, du kommer att bli väldigt saknad."

USA:s president Joe Biden säger att prins Philip var "en sjutusan till karl" och nämner hans tjänstgöring under andra världskriget, hans välgörenhetsarbete och insatser för miljön.

– Jag tror att han kommer att bli saknad, särskilt i Storbritannien. 99 år gammal och drog aldrig ned på tempot överhuvudtaget, det beundrar jag verkligen, säger Joe Biden.

Kungen, drottningen och kronprinsessparet har informerats, uppger svenska hovet för TT.

"Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång", skriver kungen i ett uttalande.

"Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till Hennes Majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk."

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar prins Philip "en man med stor övertygelse och ett syfte, som motiverades av sin pliktkänsla gentemot andra".

Annons

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av många världsledare som sänder sina kondoleanser till den brittiska kungafamiljen.

"Hans vänskap med Tyskland, hans direkta personlighet och hans pliktkänsla kommer aldrig glömmas", säger hon i ett uttalande.

Prins Philip blev 99 år gammal.

Fakta: Prins Philip

Philip föddes den 10 juni 1921 på grekiska Korfu. Han var son till prins Andreas av Grekland och Danmark och den tyska prinsessan Alice av Battenberg (senare ändrat till Mountbatten) och tillhörde det danska kungliga huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

På grund av social oro och revolutioner vacklade monarkins ställning i Grekland och Philip lämnade landet redan i sin tidiga barndom. Han fick sin huvudsakliga utbildning vid en skotsk internatskola.

Föräldrarna separerade när Philip var nio år gammal och modern skrevs mot sin vilja in på mentalsjukhus i Schweiz. Fadern flyttade till Frankrike och hans fyra äldre systrar gifte alla in sig i den tyska adeln.

När Philip var 16 omkom hans syster Cecilia i en flygolycka med sin man prins Ludwig av Hessen och sonen Alexander. Cecilia var vid tillfället gravid och tragedin ska ha tagit hårt på prins Philip.

Några månader före andra världskrigets utbrott 1939 inledde han sin karriär som sjöofficer i brittiska flottan. Under kriget tjänstgjorde han på jagare och slagskepp i Indiska oceanen, Medelhavet och Stilla havet.

1947 blev han brittisk medborgare efter att ha träffat den fem år yngre kronprinsessan Elizabeth. Han avsade sig samtidigt också sin arvsrätt till den grekiska tronen och tog sin mors namn, Mountbatten. Den 20 november samma år gifte han sig med Elizabeth i Westminster Abbey i London, och erhöll samtidigt titeln hertigen av Edinburgh.

Följande år tjänstgjorde Philip återigen i flottan, men hans aktiva officerskarriär tog slut 1952 när svärfar kung George VI avled och Philips hustru blev drottning Elizabeth II.

Prinstiteln fick han 1957, och han skulle därefter formellt benämnas Hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh.

Elizabeth II och prins Philip fick fyra barn; kronprins Charles 1948, prinsessan Anne 1950, prins Andrew 1960 och prins Edward 1964.

Prins Philip blev 99 år gammal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons