Annons
Nyheter

Problem för vattenverket när pooler fylls

- Jag vill gärna sälja vatten till så många som möjligt. Vatten finns men det är den tekniska kapaciteten som inte räcker.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2006
Det behöver inte vara en så stor pool för att Anton Karlsson ska få lite svalka. En utepool är sommarens innepryl, men den kräver mycket vatten.
Det behöver inte vara en så stor pool för att Anton Karlsson ska få lite svalka. En utepool är sommarens innepryl, men den kräver mycket vatten.Foto: 

Växjö kommun går nu ut med ett upprop till poolägare i Vederslöv, Dänningelanda, Tävelsås, Åby, Berg och Dädesjö där man vädjar om att alla skall anmäla när de vill fylla sina pooler med vatten.

Dahn Delsmo är produktionschef på Växjö kommuns VA-avdelning och har ansvar för driften av de mindre vattenverken runt om i kommunen.

Annons

- Redan förra året hade vi problem flera gånger och i år redan några gånger med att folk tog ut vatten till sin pool utan att vi visste om det.

Larmet går

Konsekvenserna kan bli att när villaägarna tappar så mycket vatten som det ryms i en upplåsbar plastpool så går vattenverkets larmsystem i gång. Då går också larmet till jourpersonal som rycker ut dygnet runt. Larmet berättar att det finns en läcka i systemet och personalen börjar leta efter den.

- Det kostar ju en hel del pengar att skicka ut personal och det känns som en onödig utgift när det bara är någon som fyller en pool. Därför vill vi gärna få veta när man vill fylla med vatten så att vi kan samordna med andra och inte behöver rycka ut på larm.

En plastpool ovan jord kan rymma upp till tio kubikmeter. Då står kranen och rinner och vattenverket hänger inte med. Att tappa upp poolen full med vatten kan ta flera timmar beroende på hur stor den är.

- Det händer också ofta att folk upptäcker att poolen står snett när den är halvfull med vatten. Då blir poolkanterna alldeles sneda. För att rätta till det måste man tömma poolen, flytta den och börja fylla på nytt, säger Dahn Delsmo.

Bestämma tid

Det man gör nu från kommunens sida är att försöka styra upp så att folk fyller sina pooler vid rätt tidpunkt. På morgon och kväll är det stor förbrukning av vatten. Bästa tiden är egentligen mitt på dagen och inte på natten för då går larmet i gång lättare för den onormalt stora vattenförbrukningen.

Även när kommunen annonserar om begränsad bevattning av trädgårdar på grund av vattenbrist är det egentligen inte brist på vatten det handlar om. Det är kapaciteten i vattenverken, även i Växjö tätort, som inte räcker till.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons