Annons
Nyheter

Problem med svenska militärhelikoptrar

Sverige har upplevt liknande problem med militärhelikoptrar från leverantören NH Industries som Norge gjort.
Den norska regeringen säger upp ett avtal för militärhelikoptrar och kräver fem miljarder norska kronor tillbaka av leverantören.
Försvar • Publicerad 10 juni 2022
En helikopter 14, modellen som det svenska försvaret haft problem med. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Anledningen till Norges agerande är försenade leveranser och problem med fel och underhåll. Sveriges helikoptrar från leverantören NH Industries kallas helikopter 14, och är en modifierad variant av modellen som finns i Norge, NH90.

Försvarsmakten vill inte gå in på vilka problem som den svenska varianten av helikoptern haft, men uppger att de liknar de norska problemen.

Annons

– Jag kan bara notera att det är liknande, säger Louise Levin, kommunikationschef för flygvapnet.

Just nu håller Försvarsmakten tillsammans med bland annat Försvarets materielverk på att utreda hur en framtida helikopterstrategi ska kunna tas fram.

– I och med att den inte är klar har jag ingenting att ta på och heller inte kunna kommentera något längre i och med att jag inte kan förekomma den utredning som pågår, säger Louise Levin.

Utredningen har pågått under en längre tid, och Louise Levin säger att den kan komma att bli klar i höst.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till och föreslår, vilken framtida helikopterförmåga Försvarsmakten ska ha, och först därefter så har vi ju svaret på den frågan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons