Annons
Nyheter

Covid-19 spås ta fler liv än befarat i USA

I början av augusti beräknas över 147 000 amerikaner ha dött i coronapandemin i USA, enligt en ny prognos. Smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att viruset inte är helt under kontroll.
USA • Publicerad 13 maj 2020
Uppmaningar om social distansering i San Antonio, Texas.
Uppmaningar om social distansering i San Antonio, Texas.Foto: Eric Gay/AP/TT
Medlemmar av USA:s senat lyssnar på smittskyddsexperten doktor Anthony Fauci, som till vardags är chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i Washington DC,
Medlemmar av USA:s senat lyssnar på smittskyddsexperten doktor Anthony Fauci, som till vardags är chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i Washington DC,Foto: Win McNamee/AP/TT

Den nya prognosen kommer från Uniiversity of Washington , vars forskare skrivit upp antalet döda med 12 000, jämfört med den senaste prognosen för en dryg vecka sedan. Förklaringen är att man på flera håll i USA nu börjar lätta på restriktioner.

Från Vita husets håll är man angelägen om att öppna upp USA, inte minst av ekonomiska skäl. Men hälsoexperter varnar för bakslag om detta görs för snabbt och utan försiktighetsåtgärder. Om de federala riktlinjer som innefattar virustester, smittspårning och isolering i relevanta fall inte följs kan det resultera i "lidande och död", varnar infektionsspecialisten och smittskyddsexperten Anthony Fauci, som ingår i Vita husets så kallade insatsstyrka mot coronaviruset.

Annons

– Vi har det (viruset) inte helt under kontroll, sade Fauci, när han via videolänk talade inför senaten på tisdagen, enligt tidningen USA Today.

Över 82 000 människor har hittills mist livet i USA på grund av det nya coronaviruset, enligt Johns Hopkins-universitetet. Över 1,3 miljoner har bekräftats smittade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons