Annons
Nyheter

Prognosen: Billigare el i sommar

Krissignalerna på elmarknaden är borta – åtminstone i nuläget.
Räkna med ett elpris, exklusive skatter och påslag, runt 50 öre i sommar.
Ekonomi • Publicerad 18 maj 2023
Prognos på elpriset juni–december för respsektive elområde.
Prognos på elpriset juni–december för respsektive elområde.Foto: Johan Hallnäs

Lagom till att nya elstöd snart ska betalas ut till hushåll och företag har elkrisen klingat av.

Hittills i maj (till och med 18 maj) ligger snittpriset på mellan 45 öre i norr till 75 öre per kWh (kilowattimme) i södra Sverige, enligt elbörsen Nord Pool. Det är de lägsta priserna på länge, i södra halvan av landet får man backa ett par år för att hitta lägre månadspriser – det pris som styr de flestas elräkning, det vill säga alla dem med rörligt avtal.

"Inga krispriser"

Annons

Och resten av året ser också hyfsat lovande ut, i nuläget i alla fall. Enligt elkontrakten som handlas för sommarmånaderna väntas priser på mellan 42 öre i Norrland till 67 öre längst i söder. Mot slutet av året väntas priset stiga något när det blir svalare igen men inte jättemycket, inte som förra vintern, upp mot strax under kronan för en kilowattimme i Sydsverige.

– Det är inga krispriser som förväntas, säger Björn Björnson, analytiker på elbolaget Godel.

Jämfört med förra sommaren är det rejält lägre priser som väntas, åtminstone i södra halvan av landet, elområde 3 och 4. I augusti i fjol slogs alla tiders månadsrekord i sydligaste Sverige, med en snittpris på elbörsen på strax över tre kronor per kWh.

Men det finns förstås osäkerheter, bland annat hur varmt och torrt det blir i Europa. En het sommar drar upp elförbrukningen när många kör luftkonditioneringen för högtryck. Dessutom påverkar det vattenkraften i Syd- och Mellaneuropa negativt, påpekar Björn Björnson. Underhåll av kärnkraften kan också bjuda på negativa överraskningar. Och inför vintern blir det avgörande hur gassituationen i Europa ser ut.

Finsk kärnkraft

På senare tid har prisskillnaderna mellan Sveriges landsändar ökat igen. Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen ser en viktig anledning.

– Nya finländska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 påverkar mycket.

Det spiller över på Mellansverige, finländsk el importeras oftare nu, så var det mer sällan förr.

– Det stärker kraftbalansen i nordöstra Norden, säger han och konstaterar att finländarna nu ofta har den billigaste elen i hela Norden.

Ovanpå börspriserna tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons