Annons
Nyheter

Protester efter Instagrammord i Bosnien

Tusentals bosnier gick ut på gatorna på måndagen för att kräva att myndigheterna sätter stopp för våldet mot kvinnor. Detta sedan en man i förra veckan sköt sin före detta fru till döds samtidigt som han filmade och direktsände mordet på Instagram.
Bosnien • Publicerad 15 augusti 2023
En civilklädda polis som i fredags deltog i jakten på den man som sköt sin ihjäl ex-fru samtidigt som han sände mordet på Instagram.
En civilklädda polis som i fredags deltog i jakten på den man som sköt sin ihjäl ex-fru samtidigt som han sände mordet på Instagram.Foto: AP/TT

Protesterna hölls parallellt i flera bosniska städer. I huvudstaden Sarajevo tågade en stor skara människor genom stadens centrum med banderoller med slagord som "tystnad är godkännande" och "vi vägrar leva i rädsla".

– I dag säger Sarajevo nej till våld och visar sitt stöd till alla våldsoffer, sade borgmästaren Benjamina Karic, som gick längst fram i demonstrationståget.

Annons

Mordet har väckt upp starka känslor i Bosnien, särskilt som det rapporteras om att kvinnan som dödades i fredags i staden Gradacac hade anmält övergrepp till myndigheterna och för att mördaren var känd av polisen.

Mannen lade upp en video på Instagram i fredags morse som visar hur han tar upp en pistol och skjuter ex-frun i huvudet. Videon togs senare bort från Instagram.

Gärningsmannen dödade ytterligare två personer och skadade tre innan han tog sitt liv. Tusentals människor deltog när mannens före detta fru begravdes i Gradacac på måndagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons