Annons
Nyheter

Protestledare gripen i Ecuador

Ecuador • Publicerad 14 juni 2022
Leonidas Iza (mitten) tillsammans med demonstranter i Cotopaxi under protesterna i måndags.
Leonidas Iza (mitten) tillsammans med demonstranter i Cotopaxi under protesterna i måndags.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Polisen i Ecuador har gripit ledaren för den senaste tidens protester mot stigande bränslepriser och ökade levnadskostnader.

Leonidas Iza som är ledare för ursprungsfolkens organisation Conaie greps i Pastocalle. Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till "brott", skriver polisen på Twitter. Det är dock oklart vilka brott han misstänks för.

Annons

Conaie ligger bakom protesterna som många gånger varit som mest omfattande i just Pastocalle. I måndags blockerade demonstranterna vägar i hela landet för att sätta press på regeringen.

Leonidas Iza hålls för närvarande i häkte och väntar på en första domstolsförhandling. Conaie bekräftar att han har gripits, och meddelar att gripandet kommer att leda till att demonstrationerna radikaliseras.

Conaie organiserade protesterna under 2019 som ledde till att dåvarande presidenten Lenin Moreno tvingades backa från planen att avskaffa bränslesubventioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons