Annons
Nyheter

Psykolog i Vänersborg kritiseras av Ivo

Vård • Publicerad 2 maj 2020
En psykolog i Vänersborg kritiseras av Ivo. Arkivbild.
En psykolog i Vänersborg kritiseras av Ivo. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En psykolog i Vänersborg kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att bland annat ha genomfört en utredning om en pojke utan vårdnadshavarnas samtycke, skriver Bohusläningen.

Det var för drygt ett år sedan som en tonårig pojke i Västsverige utreddes. Pojken bedömdes ha en allvarligare intellektuell funktionsnedsättning, men enligt Ivo saknade utredningen tillräckligt underlag.

Annons

Ivo, som riktar skarp kritik både mot habiliteringen i Vänersborg och mot psykologen, slår fast att utredningen har genomförts på ett bristfälligt sätt och att psykologens utlåtande inte följer gällande föreskrifter. Dessutom finns brister i dokumentationen.

Pojkens pappa, liksom Ivo, menar att en diagnos av det här slaget påverkar personen genom hela livet. Pappan skriver att det bland annat avgör möjligheter till att söka körkort och att gå yrkesförberedande utbildningar och påverkar framtida kontakter med sjukvård och myndigheter.

"Men inget försök görs att interagera med NN, inget försök görs att genomföra samtal med honom, följa sedvanliga rutiner för testning", skriver han i sin anmälan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons