Annons
Nyheter

Putin firar idolen och pekar på Sverige

Ett Ryssland allt mer isolerat från omvärlden firade på torsdagen 350-årsminnet av Peter den Stores födelse.
Ironiskt nog blev den ikoniske tsaren berömd för att vilja närma Ryssland till Europa.
Ryssland • Publicerad 9 juni 2022
President Vladimir Putin framför en staty av Peter den Store i S:t Petersburg häromåret. Arkivbild.
President Vladimir Putin framför en staty av Peter den Store i S:t Petersburg häromåret. Arkivbild.Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Pjotr Aleksejevitj Romanov eller Peter I eller Peter den Store levde 1672–1725. Han kröntes till rysk tsar som tioåring och blev så småningom storfurste av Ryssland samt det ryska imperiets förste kejsare.

Inspirerad av tid utomlands genomförde han omfattande reformer för att modernisera Ryssland. På mark erövrad från Sverige lät han bygga sin huvudstad S:t Petersburg – som Rysslands fönster mot Europa.

Annons

Han var Karl XII:s huvudfiende och bidrog till att knäcka det svenska stormaktsväldet.

På ståtar även med att ha skapat den ryska flottan och väsentligt ha utvidgat Rysslands yta.

Och stor var han. Över två meter lång.

Axlad mantel

För den till växten annorlunda president Vladimir Putin – för övrigt född och uppväxt i S:t Petersburg (då Leningrad) – är det ingen tvekan om vem som är mest lämpad att föra tsarens arv vidare och återinföra Ryssland som stormakt av rang.

Den bördan har historien lagt på hans egna axlar. I Putins värld alltså.

"En enastående statsman, militär ledare och patriot som ägnade hela sitt liv åt att tjäna fäderneslandet", säger han om sin idol i ett uttalande.

Men eftersom relationerna med väst är bottenfrusna efter Rysslands invasionskrig mot Ukraina, tonar nu myndigheterna ned Peter den Stores samhörighet med Europa. I stället poängteras hans roll i att expandera ryska territorier och konsolidera statens makt.

Ta tillbaka

På torsdagen bevistade Putin en ny utställning i Moskva, "Peter den Store: Imperiets födelse".

I ett möte med en grupp unga entreprenörer gjorde han klart att Ryssland inte har något val.

– Det är uppenbart att vi måste försvara oss själva och slåss. Nu har vi besökt en utställning ägnad åt den 350:e årsdagen av Peter den Stores födelse. Nästan ingenting har ändrats (sedan dess), sade Putin enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Annons

– Peter den Store stred i det Stora nordiska kriget i 21 år (1700–1721). Det verkar som om han bekämpade Sverige, och delade upp någonting. . . Men han delade inte upp utan tog tillbaka. Ja. Det är vad han gjorde.

Storhet allt

Putin var inte färdig med de svenska kopplingarna där:

– När Peter den Store började grunda den nya norra huvudstaden var det inget europeiskt land som erkände territoriet som ryskt. Alla ansåg att det var Sverige. Men slaver hade levt där i århundraden tillsammans med finsk-ugriska folk.

För den ryske historikern Boris Kipnis är det sak samma vilka historiska paralleller Putin kommer dragande med.

– Om vi överger den väg som Peter I ledde in på, kommer vi att förstöra landet och folket. Ryssland är ett europeiskt land, säger han till AFP.

I minnesfestligheterna står Svetlana Stepanova, 47 år och från S:t Petersburg, fast i sin uppfattning, enligt samma nyhetsbyrå:

– Peter I gjorde Ryssland till en stormakt. Putin vill också se ett stort Ryssland. Det är det viktigaste.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons