Annons
Nyheter

Putin: Sanktionerna som en krigsförklaring

Nya hot om krigsförklaringar och löften om att undvika krigslagar: president Vladimir Putin höll linjetal inför kvinnlig kabinpersonal från ryska flygbolag.
Ukraina • Publicerad 5 mars 2022
Rysslands president Vladimir Putin. Bilden tagen 4 mars från palatsen Novo-Ogarjovo väster om Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin. Bilden tagen 4 mars från palatsen Novo-Ogarjovo väster om Moskva.Foto: Andrei Gorshkov/Sputnik, Kreml via AP/TT

Uppgifterna om talet på lördagen kommer främst från den ryska nyhetsbyrån Interfax, men återges av internationella medier.

Putin markerade i talet att ett införande av en flygförbudzon skulle innebära att ytterligare parter blir stridande motparter gentemot Ryssland.

Annons

– Alla sådana drag kommer av oss att tolkas som att det landet deltar i en väpnad konflikt, säger Putin.

Varnar för flygförbud

Militäralliansen Nato har flera gånger sagt att man inte kommer att skapa någon flygförbudszon, just på grund av att det hade inneburit konflikt med Ryssland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vädjat om flygstöd, och uttryckte sitt djupa beklagande över beskedet från Washington DC och utrikesminister Antony Blinken om att inte införa en flygförbudzon.

President Putin jämförde också sanktionerna mot Ryssland med en krigsförklaring.

– Det som händer nu, det vi ser och det vi ställs inför, är tveklöst ett sätt att strida mot Ryssland. Förresten så är de här sanktionerna som en krigsförklaring.

Inga undantagslagar

Samtidigt sade han att han inte har för avsikt att införa undantagslagar eller nationella krigslagar i Ryssland.

– Undantagstillstånd bör endast tillämpas när man utsätts för aggression utifrån. Det är inget vi utsätts för nu och är något jag hoppas att vi inte kommer att utsättas för, säger Putin som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Talet inför kvinnlig flygpersonal, främst från Aeroflot, tv-sändes. I samband med sändningen kom besked om att ryska Aeroflot ställer in reguljära flygningar förutom inrikesflyg och de till grannlandet Belarus.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons