Annons

Putin undertecknar lag om digital inkallelse

Rysslands president Vladimir Putin har godkänt ett lagförslag som gör det möjligt att digitalt inkalla ryska medborgare till militärtjänstgöring – och underlätta landets mobilisering.
Ryssland • Publicerad 14 april 2023
Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under en lag som gör det nästintill omöjligt för ryska medborgare att ignorera inkallelser till militärtjänstgöring.
Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under en lag som gör det nästintill omöjligt för ryska medborgare att ignorera inkallelser till militärtjänstgöring.Foto: Aleksey Babushkin/Sputnik/AP/TT

Den ryska duman röstade enhälligt igenom förslaget i tisdags.

I praktiken innebär lagen att en inkallelseorder skickas till en digital brevlåda på en digital myndighetsplattform. Inkallelseordern anses ha tagits emot samma ögonblick som den skickas och landar i brevlådan.

Annons

Hittills har ordern skickats fysiskt och måste tas emot personligen, vilket innebär att en inkallad har kunnat hålla sig borta – eller lämna landet – och därmed undgå att kallas in.

Tiotusentals män flydde Ryssland i höstas efter att Putin meddelade en "partiell mobilisering" i anfallskriget mot Ukraina och försvarsminister Sergej Sjojgu meddelat att 300 000 reservister skulle kallas in.

Den som inte anmäler sig inom 20 dagar efter att ha mottagit den digitala inkallelsen kommer inte att kunna lämna Ryssland, ta lån, registrera egendom eller arbeta som privat företagare.

Kreml har insisterat på att de inte planerar ytterligare en mobilisering och att det inte är något ovanligt med lagförslaget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons