Annons
Nyheter

Råd för besök på äldreboenden följs upp

Besöksförbudet togs bort – istället ska nya föreskrifter se till att äldre kan ta emot släkt och vänner på sina boenden utan att riskera att bli virussmittade. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granska om de följs och fungerar.
Coronaviruset • Publicerad 5 november 2020
Socialminister Lena Hallengren (S) ger IVO i uppdrag att kontrollera hur äldreboenden riktlinjerna för säkra besök, sedan besöksförbudet togs bort. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) ger IVO i uppdrag att kontrollera hur äldreboenden riktlinjerna för säkra besök, sedan besöksförbudet togs bort. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det är regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) som ger Ivo uppdraget. På TT:s fråga om hon har fått indikationer på att riktlinjerna inte följs, svarar hon:

– Nej, det kan jag inte säga. När vi tog bort besöksförbudet var det viktigt att ha vägledning, rutiner och föreskrifter på plats för att kunna ha säkra besök. Det här uppdraget är till för att följa upp det.

Annons

Besöksförbudet infördes från den 1 april och togs inte bort förrän den 1 oktober. Då var Socialstyrelsen färdig med föreskrifter om hur smittsäkra besök kan genomföras. Nu har smitta dock kommit in på äldreboenden igen på sina håll.

Besöksförbud åter?

Men det är inte aktuellt, enligt Lena Hallengren, att återinföra besöksförbud.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om 85 000 individer på 1 700 boenden. De har haft ett väldigt begränsat umgänge.

Den information hon har fått, säger hon, är att det nu är i huvudsak personal som smittar, inte besök.

– Jag tycker inte att det idag finns något som talar för att vi skulle begränsa möjligheten för människor som lever sin sista tid i livet att träffa sina nära kära när utomhusbesöken blir svårare att få till, säger hon.

Ske säkert

Hon upprepar att besöken måste ske på ett säkert sätt. Det finns heller inget hinder att lokalt avråda från besök.

Hallengren tillägger att det för Ivo inte i första hand handlar om att hitta fel eller brister, även om Ivo i så fall kan bestämma om vite. Uppdraget handlar lika mycket om att att hjälpa äldreboenden att göra rätt, om det behövs.

Ivo ska rapportera till regeringen den 1 december.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons