Annons
Nyheter

Rådet till ätstörningspatienter: Gå ner i vikt

Ätstörningspatienter med övervikt får inte alltid den vård de behöver utan hänvisas till fetmabehandling. Men hur gärna man än vill behandla ett "högt BMI" är det fel ände att börja i, enligt ätstörningsforskaren Ata Ghaderi.
Vård • Publicerad 14 november 2020
Therese Karlsson lider av hetsätning. Hon har inte fått vård för sin ätstörning.
Therese Karlsson lider av hetsätning. Hon har inte fått vård för sin ätstörning.Foto: Adam Ihse / TT

– Mat är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista jag tänker på innan jag lägger mig, säger 31-åriga Therese Karlsson från Partille, som har diagnosen hetsätningsstörning.

Hon är inte ensam. Två procent av Sveriges befolkning beräknas lida av ätstörningen, som inte syns utanpå men som innebär att man tappar kontrollen över sitt ätande. Ätandet leder ofta till övervikt i och med att de drabbade, till skillnad från de som lider av bulemi, inte kompenserar med träning, kräkningar eller laxeringsmedel. Övervikten kan sedan i sin tur leda till mer lidande.

Annons

— Allt handlade om vikten redan när jag var barn. Jag var tjock, men när man tog blodprover såg allt bra ut, så vuxna omkring mig sade att vikten var mitt fel och att jag var tvungen att gå ned i vikt, säger Therese Karlsson, som fortfarande inte fått vård för sin ätstörning.

Tas inte på allvar

Vården för patienter med hetsätningsstörning bedöms vara "allmänt otillräcklig" och gruppen tas inte på samma allvar som andra ätstörningspatienter, skriver Socialstyrelsen i en utredning. Och enligt färsk statistik är det sällsynt med behandling av hetsätningsstörning inom vården — bara sex procent av alla vuxna som fick ätstörningsvård hade diagnosen.

Utöver att det kan vara svårt att identifiera ätstörningen vid en första anblick, passar formulären där man mäter ätstörning inte målgruppen med övervikt och hetsätning, enligt Socialstyrelsen.

Ibland hänvisas patienterna felaktigt till fetmabehandling, säger Ata Ghaderi, professor och psykolog vid Stockholms center för ätstörningar, som forskar inom ätstörningsområdet.

– Det är vanligt att man från vårdens sida vill börja med att behandla vikten. Man ser ett högt BMI, tänker sekundära komplikationer och att viktnedgång hjälper. Men det spelar ingen roll hur bra och pedagogiska program, där syftet är äta bättre och röra sig, man behandlar med. På fetma funkar ingenting på sikt förutom kirurgi – och för en ätstörning krävs psykologisk behandling, säger han.

BMI (body mass index) är ett mått på förhållandet mellan kroppslängd och vikt.

"Inga råd hjälper"

Råd om viktnedgång hjälper inte en person som lider av en ätstörning, enligt Thor Rutgersson vid patientorganisationen Frisk och fri.

— Det kan vara en del av en behandling, men det är fel att tro att personen inte vet att motion är bra eller att det är en fördel att gå ned i vikt. Ätstörningar överlag är ett resultat av ett ångesttillstånd, där tips om kost och träning inte hjälper. När man får ångesten eller suget, som inte försvinner förrän du äter, finns det inga goda råd som hjälper. Känslan är så stark att man kommer att äta oavsett vad, säger han.

Hur man ska gå vidare utifrån Socialstyrelsens utredningsresultat är oklart. Socialminister Lena Hallengren (S), skriver i ett mejl till TT att myndigheten har fått ett större uppdrag vad gäller psykisk ohälsa i allmänhet – och att Sveriges kommuner och regioner fått medel för ett större arbete inom området. Några planerade insatser för ätstörningsvården nationellt har inte offentliggjorts.

Fakta: Vård av hetsätningsstörning

Enligt Socialstyrelsen är vården för barn och vuxna med hetsätningsstörning i allmänhet otillräcklig.

En orsak uppges vara att det saknas ett nationellt kunskapsstöd kring ätstörningar, i vården och till beslutsfattare, vilket möjliggör variation av vården runt om i landet.

”Vid fetma kan det vara svårt att avgöra om det enbart handlar om fetma eller även om en hetsätningsstörning, då fetma ofta är kopplat till skuld och skam. Ytterligare problem är att de formulär som idag finns för att mäta en ätstörning inte passar målgruppen som har övervikt och hetsätning”, skriver Socialstyrelsen.

2,4 procent av befolkningen beräknas ha ospecifik ätstörning och 2 procent hetsätningsstörning. Ungefär lika många kvinnor och män tros ha den senare diagnosen. Socialstyrelsen lutar sig mot internationella studier för att uppskatta hur vanliga ätstörningarna är.

Källor: Kunskapsläget i vård av ätstörningar (av Socialstyrelsen, november 2019) och Riksät (samlar data om den svenska ätstörningsvården)

Fakta: Vård av hetsätningsstörning

Hetsätningsstörning är en vanlig ätstörning där man ofta eller upprepade gånger äter en stor mängd mat under en kort tid, utan att kompensera för sitt ätande efteråt.

En episod, som behöver ske upprepade gånger och i viss mån regelbundet för att man ska kunna ställa diagnosen, kan vara ungefär en halvtimme till två timmar lång.

Ätandet kännetecknas av:

Personen äter mycket snabbare än normalt

Personen äter mycket mat utan att vara hungrig

Efteråt upplevs en obehaglig mättnadskänsla

Personen äter i smyg

Efter hetsätningen känner sig personen äcklad över sig själv, får ångest och har starka skuldkänslor

Det är vanligt att personer med hetsätningsstörning har lider av andra sjukdomar. Omkring 70 procent har haft en annan psykiatrisk diagnos någon gång.

Vad hetsätningsstörning beror på varierar. Den kan ha sitt ursprung i andra psykologiska eller känslomässiga problem, så som ångest, trauma eller depression. Men ett restriktivt ätande, att gå på diet, är också en riskfaktor för alla ätstörningar – likaså om man har en negativ självbild, där man fäster stor betydelse vid utseende och kropp.

Källor: 1177, Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons