Annons
Nyheter

Radiostation driven av kvinnor stängs

Afghanistan • Publicerad 1 april 2023
Najia Sorosh, chef för den förbjudna radiostationen Sadai Banowan. Arkivbild.
Najia Sorosh, chef för den förbjudna radiostationen Sadai Banowan. Arkivbild.Foto: AP/TT

De styrande talibanerna i Afghanistan har stängt en radiostation sedan den påstås ha spelat musik under fastemånaden ramadan.

Informations- och kulturavdelningen i provinsen Dakhshan säger att beslutet beror på att stationen brutit mot "lagar och regler".

Annons

Radiostationen Sadai Banowan, vilket betyder Kvinnans röst på dari, drivs främst av kvinnor. Stationen grundades för tio år sedan.

Stationens chef Najia Sorosh är förvånad över beslutet.

– Talibanerna säger att vi har spelat musik. Vi har inte sänt musik av något slag under ramadan, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Tillslaget mot stationen gjordes på torsdagen, då representanter för talibanerna handgripligen avbröt utsändningarna.

En stor del av Afghanistans oberoende journalister har tvingats lämna sina jobb eller flytt efter talibanernas maktövertagande, enligt en oberoende journalistorganisation i landet.

Flickor och kvinnor förbjuds att delta i undervisning i Afghanistan från motsvarande sjätteklass och upp till universitetsnivå.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons