Annons
Nyheter

Räknandet fortsätter i USA

Joe Biden blir USA:s näste president – men ännu pågår rösträkningen i fyra delstater.
Här är de senaste siffrorna i delstaterna som ännu varken är demokratiskt blåa eller republikanskt röda.
USA • Publicerad 10 november 2020
Rösträknare i Arizona väntar in nästa omgång valsedlar att räkna.
Rösträknare i Arizona väntar in nästa omgång valsedlar att räkna.Foto: John Bazemore/AP/TT

Rösträkningen i USA går långsamt framåt. Under natten, svensk tid, har ingen ny delstat utropats till någon av kandidaterna, och bara mycket små rörelser har noterats.

Därmed ligger flera amerikanska medier, till exempel CNN, kvar med sin redovisning att Biden har säkrat 279 elektorer och Donald Trump 214.

Annons

Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

I de siffrorna ingår inte Arizona, som till exempel Fox News redan har utropat åt Joe Biden. Hos Fox News ligger demokraten på 290 elektorsröster.

Hittills har totalt cirka 76,3 miljoner röster tillfallit Biden (50,7 procent) och 71,6 miljoner (47,6 procent) Trump.

Här är läget i de ännu inte färdigräknade delstaterna:

Pennsylvania – 20 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Biden utropats till segrare i vågmästardelstaten Pennsylvania. I nuläget har Biden 49,7 procent av rösterna och Trump 49,0.

De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen. Trumpkampanjen ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare i delstatens högsta domstol i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter klockan 20 på valdagen från andra röster.

Georgia – 16 elektorsröster

Ett jämt race är det i delstaten Georgia där Biden ligger på 49,5 procent mot Trumps 49,2, med runt 99 procent av rösterna är räknade.

Annons

Ställningen är så pass jämn att rösterna även här troligtvis kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en begäran från Republikanerna om att sena röster inte skulle räknas. De två republikaner som i januari är partiets kandidater i två fyllnadsval till senaten – Kelly Loeffler och David Perdue – har gemensamt uppmanat Georgias ansvarige delstatsminister Brad Raffensperger att avgå eftersom delstaten inte kunnat säkra ett "ärligt" resultat. Raffensperger, som är republikan, har svarat att valet var en "rungande framgång" ur administrativ synvinkel.

North Carolina – 15 elektorsröster

Med drygt 98 procent av rösterna räknade i North Carolina har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,7. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste men än har ingen vinnare utsetts enligt CNN.

Ett slutgiltigt resultat väntas enligt myndigheterna först senare i veckan.

Arizona – 11 elektorsröster

I Arizona fortsätter Trump att knappa in på Bidens ledning och med 98 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,4 procent mot Trumps 49,0. Det rör sig i nuläget om drygt 17 000 röster till Bidens fördel.

Även här väntas rösträkningen dra ut på tiden. Det blir nämligen per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Nevada – 6 elektorsröster

Biden anses ha tagit hem segern i Nevada. Med 97 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,2 mot 47,5 procent.

Annons

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

Alaska – 3 elektorsröster

Endast 52 procent av rösterna i Alaska är räknade. För närvarande leder Donald Trump på 62,2 procent, Biden har 33,6 procent, enligt CNN.

Ingen demokrat har tagit hem Alaska på flera årtionden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons