Annons
Nyheter

Rapport: Skolelever kedjas och tvingas tigga

Barn i koranskolor i Senegal tvingas att tigga och vissa kedjas fast för att de inte ska rymma, hävdar Amnesty International, som uppmanar landet att agera med kraft för att skydda eleverna.
Senegal • Publicerad 12 december 2022
En koranskolestudent i Senegal studerar i en skola i en förort till huvudstaden Dakar. Arkivbild.
En koranskolestudent i Senegal studerar i en skola i en förort till huvudstaden Dakar. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Religiösa ledare har stort socialt och politiskt inflytande i Senegal, där många barn sätts i koranskolor. I skolorna tvingas tiotusentals elever att tigga, som en del i det system som gör att lärarna får lön, enligt en färsk Amnestyrapport.

Många elever är också undernärda, drabbas av hudsjukdomar och får "enorma bölder i sina munnar", orsakade av osanitära förhållanden och brist på vård, enligt rapporten.

Annons

Studenter uppges utsättas för övergrepp från vissa lärare och deras assistenter. Enligt uppgifter från lärare är det inte heller ovanligt att rymningsbenägna elever sätts i bojor.

I januari avled en tioårig elev av sina skador efter att ha misshandlats av en lärare.

Det uppskattas finnas över 2 000 koranskolor i Senegal med sammanlagt närmare 200 000 elever.

"Runt 25 procent av dessa tros bli tvingade att tigga", skriver Amnesty med hänvisning till uppgifter från organisationen Global Solidarity Initiative.

Ett nytt lagförslag om att införliva koranskolorna i det nationella utbildningssystemet möter stort motstånd från vissa koranlärare som ser det som en "anti-islamisk attack", enligt Amnesty.

"Ett viktigt utkast till barnregelverk fortsätter också att vara blockerat på grund av påtryckningar från konservativa håll", står det i rapporten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons