Annons

Flera byar "helt eller delvis" översvämmade

Ukraina anklagar Ryssland för att ha sprängt kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen i södra Ukraina, där filmklipp visar att vatten forsar fram.
Själva vattenkraftverket uppges vara förstört och flera byar "helt eller delvis" översvämmade.
Ukraina • Publicerad 6 juni 2023
Vatten forsar ut från den förstörda dammen i Kachovka i södra Ukraina. Bilden är tagen från en video som släppts av Ukrainas presidentkansli.
Vatten forsar ut från den förstörda dammen i Kachovka i södra Ukraina. Bilden är tagen från en video som släppts av Ukrainas presidentkansli.Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade till ett krismöte med anledning av dammexplosionen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade till ett krismöte med anledning av dammexplosionen.Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

– I nuläget är 24 samhällen översvämmade, säger Ukrainas inrikesminister Igor Klymenko, och tillägger att ett tusental personer redan evakuerats.

Tidigare på dagen uppgav Chersons militära chef Oleksandr Prokudin att runt 16 000 människor är i farozonen på den högra stranden i Chersonregionen.

Annons

Polis och räddningstjänst i Chersonregionen uppmanar boende i riskområden längs floden Dnepr att lämna sina hem, skriver inrikesdepartementet på sociala medier. De som bor i farozonen uppmanas att stänga av alla elektriska apparater, ta med sig dokument och det nödvändigaste och ta hand om "nära och kära och husdjur".

Departementet varnar även invånarna för möjlig desinformation.

"Medvetet sabotage"

Natten mot tisdagen publicerade flera nyhetsmedier drönarfilmer på kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen i södra Ukraina.

På filmklippen ses dammen brista och vatten forsa ut.

Vattenkraftverket Kachovka är totalförstört och går inte att reparera "till följd av explosionen i maskinrummet från insidan", skriver det statliga vattenkraftbolaget Ukrahydroenergo i ett uttalande.

Vad som ligger bakom skadorna är inte fastställt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger i sociala medier att Ryssland genomfört en sprängning inuti anläggningen strax före klockan tre på natten lokal tid.

"Världen måste reagera", skriver han.

Kreml hävdar att det rör sig om sabotage från ukrainskt håll.

– Vi kan redan otvetydigt slå fast att det var medvetet sabotage från den ukrainska sidan. Ett av målen var att strypa Krims tillgång till vatten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att attackera dammen. I höstas sade Zelenskyj att Ryssland skulle förstöra dammen för att orsaka översvämningar.

Kallar till krismöte

Annons

Zelenskyj har också kallat till ett krismöte med anledning av explosionen.

Bland annat den ukrainska tidningen The Kiev Independent har twittrat en film från den förstörda dammen.

"Omfattningen av förstörelsen, vattnets hastighet och volym samt de områden som troligen kommer att översvämmas håller på att klargöras", skriver militären på Facebook, rapporterar tidningen.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) twittrar att experter övervakar situationen men att det i nuläget inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kyls med vatten från dammens vattenreservoar.

Natten mot tisdagen attackerades Ukrainas huvudstad Kiev på nytt med robotar, uppger stadens militära ledning. Över 20 robotar uppges ha tillintetgjorts av det ukrainska luftförsvaret.

Fallande bråte ska ha orsakat skador på vägar, kraftledningar och byggnader men inga personskador har hittills rapporterats.

Borgmästaren Vitalij Klytjko skriver på Telegram om flera explosioner i huvudstaden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons