Annons
Nyheter

Rattfyllerist får behålla bilen

Växjö tingsrätt går emot åklagarens krav och låter en rattfyllerist få behålla bilen. Detta trots att den 50-årige mannen under årens lopp dömts för en rad rattfylleribrott och olovliga körningar.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

I det aktuella fallet döms 50-åringen för grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Bilfärden ägde rum i början av december på Hinnerydsvägen i Strömsnäsbruk. Vid kontrollen hade mannen 1,12 promille alkohol i blodet.

Under polisutredningen erkände mannen brotten utan omsvep men han kom aldrig till rättegången.

Annons

Inget undantag

För polisen berättade 50-åringen att han dagligen dricker upp till 15 öl. Den aktuella dagen var inget undantag och när mannen satte sig i bilen skulle han köra omkring tre mil.

50-åringen är tidigare dömd vid elva tillfällen och senast han fälldes för grovt rattfylleri var i december 2004. Tingsrättens dom för den nu aktuella rattfyllerifärden blir en månads fängelse.

Kör bil regelbundet

Åklagaren krävde ockå att tingsrätten skulle förverka 50-åringens bil. Mannen har under utredningen förklarat att han regelbundet använder bilen.

Tingsrätten konstaterar i beslutet att mannen har alkoholproblem som kan leda till återfall i brott. Att han inte heller kommer på Frivårdens kallelser kan tyda på att han inte vill förändra sitt beteende, anser rätten.

"Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att det inte föreligger tillräckligt starka skäl för ett antagande om att förverkande är erforderligt för förebyggande av fortsatt trafikbrottslighet, fastslår Växjö tingsrätt och därmed tvingas polisen omedelbart återlämna den beslagtagna bilen till rattfylleristen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons