Annons
Nyheter

Reaktorer stängda – men liten risk för elbrist

Trots kyla och avstängd kärnkraft – det är enligt Svenska kraftnät väldigt låg risk för elbrist, i alla fall den närmaste tiden, om inget oförutsett händer.
Ett mått på det är att Karlshamnsverket inte är satt i beredskap.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2022
Flera reaktorer under reparation. Arkivbild.
Flera reaktorer under reparation. Arkivbild.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Elpriserna är och nosar på rekordnivåer nästan dagligdags. Kallt väder driver upp förbrukningen. Samtidigt är elproduktionen satt under press. Svaga vindar orkar knappt få snurrorna att röra på sig och två av sex kärnkraftsreaktorer står stilla, plus att en går på halvfart i helgen.

Men, någon akut elbrist med manuella nedstängningar av elnätet hotar inte. Detta trots att Svensk kraftnät tidigare varnat för en verklig risk för fläckvis avslagen ström i vinter när omständigheterna är ogynnsamma.

God import

Annons

Visserligen räknar Svenska kraftnät i sina prognoser med nödvändig elimport till södra Sverige under ett antal timmar i helgen. Men det är inget ovanligt eller konstigt.

– Importmöjligheterna nu är goda, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Att Sverige, via elkablar, sitter ihop med omvärlden blir vid sådana här tillfällen betydelsefullt. Sverige har i år seglat upp som Europas största elexportör, men det har också medfört att Sveriges elpriser därmed smittats av de extra höga priserna på kontinenten.

Nu får Sverige nytta av kablarna åt andra hållet, när import av el behövs. Dyrt lär det bli, men el kommer vi att ha.

Och det faktum att Svenska kraftnät inte satt effektreserven i beredskap är ett tecken på att effektläget inte anses vara särskilt allvarligt, åtminstone inte i nuläget eller närmaste tiden, om inget oförutsett händer, poängterar Pontus de Maré.

Ökad import från Norge

Om läget blir mer kritiskt kan Svenska kraftnät begära att det oljeeldade Karlshamnsverket går upp i stabsläge, så att det kan starta med två timmars varsel. Det är inte gjort ännu.

– På måndag bedöms ena reaktorn vid Ringhals kärnkraftverk vara tillbaka på full effekt igen. Men då går också förbrukningen upp, så importbehovet ökar ytterligare i Sydsverige, enligt Pontus de Maré. Men det förändrar inget, någon effektbrist hotar inte i nuläget.

Han pekar också på att från och med måndag så ökar importmöjligheterna från södra Norge.

Fakta: Avstängda reaktorer

Sverige har sex kärnkraftsreaktorer, tre i Forsmark, två i Ringhals och en i Oskarshamn.

Följande är tagna ur drift, olika tidslängder:

Ringhals 4 är under reparation till den 23 februari.

Ringhals 3 kommer att gå på halv effekt under helgen den 10–11 december för kontroll av generatorerna.

Oskarshamn 3 stängs av från elnätet mellan fredag kväll den 9 december till den 18 december. Orsak: En generator måste repareras.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons