Annons
Nyheter

Regeringen inför pristak för klimatbonus

Ekonomi • Publicerad 9 juni 2022
Regeringen inför ett pristak för klimatbonusen för elbilar. Arkivbild.
Regeringen inför ett pristak för klimatbonusen för elbilar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Från och med den 8 juli kommer den som som köpt en elbil för mer än 700 000 kronor inte längre ha rätt till klimatbonus, efter beslut från regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vår utgångspunkt är att den som har råd att köpa bilar i den prisklassen inte heller behöver det här stödet från skattebetalarna, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

Annons

Klimatbonus innebär att den som köper en ny elbil har rätt att ansöka om en kompensation på 70 000 kronor hos Transportstyrelsen. Syftet är att få fler att satsa på klimatsmarta fordon.

Från den 8 juli sänks även bonusbeloppen för laddhybrider, och gränsvärdet för när en bil får bonus sänks från 60 gram/km till 50 gram/km. Från och med årsskiftet införs fler ändringar, bland annat sänks bonusen för elbilar då från till 50 000 kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons