Annons
Nyheter

Regeringen vill dubbla dubbeldagarna

Antalet dubbeldagar i föräldraförsäkringen ska öka från 30 till 60. Det är regeringspartierna och Sverigedemokraterna överens om.
Politik • Publicerad 14 april 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) är överens om att utöka dubbeldagarna. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) är överens om att utöka dubbeldagarna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dubbeldagarna innebär att båda föräldrar kan vara föräldralediga samtidigt.

"Dubbeldagarna används i varierad grad och för en del familjer är de avgörande för välmående och för att få livspusslet att gå ihop", skriver de fyra partiledarna i en debattartikel i Aftonbladet.

Annons

De pekar också på att dubbeldagarna bidrar till en ökad jämlik närvaro av båda föräldrarna i hemmet.

Partierna vill också utöka perioden under vilken man får ta ut dubbeldagarna till den dag barnet blir 15 månader. I dag gäller 12 månader.

Redan i höstens budgetpropositionen aviserade regeringen att föräldraförsäkringen skulle göras mer flexibel och att det kunde handla om att utöka antalet dubbeldagar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons