Annons
Nyheter

Regeringen vill minska vab-fusket

Socialförsäkring • Publicerad 5 november 2020
Vab-systemet ska utredas. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Vab-systemet ska utredas. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den tillfälliga föräldrapenningen, mer känd som vab, behöver moderniseras, enligt regeringen. Regelverket ska bli enklare att förstå och man vill också minska vab-fusket.

– Under de cirka 40 år som den tillfälliga föräldrapenningen har funnits har arbetslivet förändrats, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

Annons

Den som är hemma med sjukt barn har rätt att få ersättning för det i form av vab. En utredning tillsätts nu för att se över systemet.

Utöver att förbättra försäkringen och se hur antalet felaktiga utbetalningar kan minska, ska utredaren också lämna förslag som gör det möjligt för föräldrar som har ett barn med kronisk sjukdom att få vab-ersättning för att instruera personal i exempelvis förskola och skola om hur barnet ska tas omhand.

Utredningen ska redovisas i sin helhet senast den 31 maj 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons